Metro-portal.hr

objavljeno 17.09.2012. 08:37:00
ŠALICA SREĆE

Espresso - najbolji početak dana

VIDEO - Espresso je zbog svog sastava jedan od najkompleksnijih napitaka uopće, a kvaliteta mu ovisi o brojnim faktorima

Espresso je odličan početak dana
Espresso je odličan početak dana (Wikipedia)

 

Nema do prave kave, a espresso je upravo najbolje i najsloženije što se od kave može dobiti. Pripremanje dobrog espressa prava je umjetnost koja ovisi o velikom broju faktora, od plantaže i obrade ploda, preko aparata za kavu do ljudskog znanja ili ne znanja.

U sirovom zrnu kave nalazi se preko 700 tvari, a nakon prženja se taj broj može i više nego udvostručiti. Zanimljivo je da na kofein pritom otpada svega 1,2% suhe tvari dok ostatak čine različite masti i ulja (16%), bjelančevine (10%), nerafinirana sladila i kiseline.

Prilikom prženja u zrnima dolazi do velikog broja kemijskih reakcija zbog pritiska u samim zrnima (preko 25 bara). Aminokiseline nestaju, razina šećera se smanjuje, a kava dobiva svoju karakterističnu boju i miris.

>>Kava - novi razlozi za zadovoljstvo

Postoje dvije vrste kave, robusta i arabica, pri čemu je arabica kvalitetnija, ali i osjetljivija na vremenske prilike. Za puni okus, odnosno pravi okus kave potrebno je koristiti cijela zrna te kavu samljeti neposredno prije pripremanja. Već mljevena kava izgubila je važne arome, dok se instant kave zapravo ne mogu smatrati kavom u pravom smislu riječi.

Kvalitetu espressa, nadalje, određuje vrijeme ekstrakcije tijekom kojeg voda polako prolazi kroz mljevenu kavu, a koje iznosi od 25 do 30 sekundi. Za pripremanje espressa kod kuće ključan je kvalitetan aparat čija cijena u pravilu iznosi i po nekoliko tisuća kuna. Zanimljiva alternativa klasičnom aparatu je tzv. aeropress (pogledajte video) koji je prikupio odlične kritike poznavatelja kave.

Dobro pripremljena kava je sama po sebi dovoljno slatka da ne traži dodatan šećer,a  prepoznat ćete je i po tome da vam nakon ispijanja neće ostati "težak" osjećaj u želucu. Ukoliko dodajete mlijeko, preporučuje se korištenje svježeg mlijeka jer trajno negativno utječe na aromu.

17.09.2012. 08:37:00
http://metro-portal.hr/espresso-najbolji-pocetak-dana/50731/