Metro-portal.hr

objavljeno 11.10.2010. 13:21:00
IZNAD ZEMLJE

Ekskluzivno: Saznajte kako izgleda jedan dan u svemiru

Ljudi u svemiru danas samo jedu, rade i spavaju; u budućnosti će u bestežinskom stanju uživati u plesu, seksu i alkoholu

Astronauti
Astronauti (ESA/MWN)

Buđenje u šest sati ujutro, higijena, doručak, posao, večera i rani odlazak na spavanje, svakodnevna je rutina astronauta koji borave na Međunarodnoj svemirskoj postaji, priča Frank De Winne. Belgijski astronaut se nedavno vratio sa šestomjesečnog svemirskog putovanja i tvrdi da se na početku najviše brinuo oko hrane, svježeg zraka i higijene: "Psihički se morate pripremiti na svemirsku hranu i zrak, ali stvari vrlo brzo prelaze u rutinu. Najteže mi je pala odvojenost od obitelji."

Danas je sasvim normalno da astronauti na ISS-u provedu pola godine. "Svaki dan imate potpuno isti raspored", objašnjava De Winne: "Nakon doručka počinjete raditi sve do večere. Prije spavanja planirate sljedeći radni dan i pošaljete e-mail obitelji. Ukoliko nađete slobodnog vremena, gledate kroz prozor. Važno je da redovito vježbate jer je bestežinsko stanje štetno za mišiće."

AstronautHrana je sve bolja

Rad u svemiru odnosi se na usavršavanje ISS-a (postaja se gradi od 1998.) te na provođenje raznih eksperimenata za znanstvenike na Zemlji. Međunarodnom svemirskom postajom zajedno upravljaju NASA te Europska i Ruska svemirska agencija.

"U kapsuli Apolla bilo je mjesta za tri astronauta, dok ISS ima veličinu od otprilike tri autobusa. Hrana je puno bolja nego prije, ali ne očekujem značajan napredak u komforu. ISS je ipak državni laboratorij", kaže dr. Erica Wagner, direktorica "X Prize" laboratorija na MIT-u.

Svaki astronaut na raspolaganju ima vlastiti životni prostor koji nije veći od telefonske govornice. "Zbog skučenog prostora važna je dobra suradnja među astronautima. Ne možemo raspravljati o tome tko je više radio ili čistio", upozorava De Winne.

Rusi nose votkuAstronauti u svemiru gube dio osjećaja za miris i okus pa mnogi sa sobom nose aromatičan wasabi umak. Alkoholna pića se uglavnom ne konzumiraju, iako Rusi povremeno donesu bocu votke. Nije moguće pripremiti vruće ili hladne napitke pa su sva pića mlačna.

Svemirski turizam

Boeing i Virgin Galactic za pet godina u svemir namjeravaju poslati prve turiste. Za razliku od astronauta, putnici se ne moraju bojati spartanskog režima. "Jednom kada se pokrene svemirski turizam, sigurna sam da ćemo slušati o seksu, opijanju i plesanju u svemiru", smatra Wagner. Nekoliko poduzeća već razvija pivo koje bi se moglo konzumirati u bestežinskom stanju, a u planu su i sportske aktivnosti te 3D igre.

>>Boeing se počinje baviti svemirskim turizmom

Zaštita okoliša u svemiru

Astronauti su pioniri ekološki održivog ponašanja. "Koristimo samo 300 ml vode na dan", tvrdi De Winne i dodaje: "Mokraću pretvaramo u pitku vodu. Kako bi nam voda što duže trajala koristimo ručnike za pranje, a viškove recikliramo i ponovno koristimo. Na neki način ispijamo istu šalicu kave iz dana u dan."

>>Kako ispeći kruh na Marsu?

Astronauti

Piše: Elisabeth Braw, Metro World News
11.10.2010. 13:21:00
http://metro-portal.hr/ekskluzivno-saznajte-kako-izgleda-jedan-dan-u-svemiru/49553/