Metro-portal.hr

objavljeno 14.05.2012. 10:51:00
ISPROBALI SMO

Dukan dijeta - kako lakše preživjeti prvu fazu

Želite li krenuti na ovu megapopularnu dijetu, prvo pročitajte nekoliko savjeta za lakše preživljavanje

Dukan dijeta nudi ukusna jela
Dukan dijeta nudi ukusna jela (Arhiva)

Iako se mnogim nutricionistima i liječnicima kosa diže u zrak od samog spominjanja Dukan dijete koja krši mnoga pravila zdrave ishrane, redakcija Metro-portala može posvjedočiti da je dijeta izuzetno učinkovita. Tko ju je isprobao, može se pohvaliti uspjehom bez obzira na to što su rijetki izdržali do kraja treće faze, pa su dijetu nakon nekog vremena morali ponoviti.

Dukan garantira trajno zadržavanje postignute linije ukoliko se praktikanti cijeloga života pridržavaju pravila uvođenja proteinskog dana jednom tjedno, a oni manje disciplinirani upravo pokleknu na tom pravilu.  

Što kada vam se meso počne gaditi?

Čak i ako ste ljubitelj bifteka, ramsteka i sličnih odrezaka i obožavate roštilj, može se dogoditi da nakon nekoliko dana već sam pogled na meso budi poriv na povraćanje. Nemojte očajavati, već budite kreativni. Što kažete na lignje na žaru? Nevjerojatno su ukusne i zasitne, a možete ih jesti koliko god želite. Ako vam nije zgodno paliti roštilj, možete ih pripremiti i u pećnici.  Volite li plodove mora, odlična ideja bit će kozice, samo lagano dinstane na tavi s kap-dva maslinovog ulja, začinjene sokom od limuna. Sve su ribe dozvoljene, čak i dimljeni losos, pa možete biti kreativni i pripremati svaki dan posebnu i raznoliku ribu. Ne zaboravite također i na školjke koje se također nalaze na popisu dozvoljene hrane, možete ih pripremiti i na buzaru, međutim morat ćete se odreći onog najboljeg dijela - umakanja kruha u buzaru.

>> Dukan dijeta - opća pravila

Vegetarijanci, a pogotovo vegani, teško će uopće izabrati ovu dijetu, ali ako se ipak odluče, na popisu dozvoljenih namirnica iz prve faze je tofu i sejtan koji i nevegetarijancima može biti odlična zamisao za obogaćivanje siromašnog i jednoličnog jelovnika iz prve i druge faze.

Piletinu i puretinu možete pripremiti na milijun načina koji će začinima pokriti dosadan okus mesa pa isprobajte npr. indijsku tandoori piletinu koju ćete pripremiti tako da meso (bijelo, zabatke i batke bez kožice) marinirate preko noći u mješavini jogurta i sljedećih začina: kumina, cimeta, papra, đumbira, češnjaka, čili papirke, limunovog soka te ih ispečete na roštilju ili u pećnici. Meso će biti crvene boje i izuzetno zanimljivog okusa koji će obogatiti jednolični mesni meni. Još recepata možete pronaći ovdje

nastavi čitati ispod oglasa

Što kad počnete žuditi za slatkim?

Kako ova dijeta dozvoljava u prvoj i drugoj fazi tek vrlo malu količinu zobenih pahuljica ili mekinja, kad osjetite da je došla kriza, možete se počastiti muffinima od zobenih pahuljica. Za ove muffine treba izmiješati jedno jaje, jednu žličicu zaslađivača (stevija je najbolja i najzdravije), tri žlice zobenih pahuljica, jednu žličicu praška za pecivu i 2-3 žlice jogurta. Kad masa postane kompaktna, ulijte je u kalupe za pečenje muffina (ili male čašice za pečenje). Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite otprilike 15 minuta.

Kako još doskočiti žudnji za slatkim?

Uz muffine od zobenih pahuljica, želju za slatkim utažit ćete napitcima. Stevija će i ovdje odigrati važnu ulogu jer je zdrava i možete je koristiti koliko god želite. Ima je u kockama (kao šećer), tekućini i tableticama (poput nezdravih i kontroverznih aspartamskih zaslađivača koje je najbolje izbjeći). Možete si pripremiti ukusnu bijelu kavu jer je bezmasno mlijeko dozvoljeno i izdašno je zasladiti. Slatka bijela kava uspješno će ukloniti žudnju za slatkim. Također slobodno možete uživati i u voćnim i svim drugim vrstama čajeva koje također možete zasladiti steviom ili umjetnim zaslađivačima. Ohladite čaj i napravite sami svoj ledeni čaju bez šećera, ili žudnju ublažite nekim gaziranim pićem jer su dozvoljene sve vrste dijetnih gaziranih pića bez šećera (iako naravno nisu na popisu poželjnih zdravih pića).

Dodatne blagodati Dukan dijete

Postoji još jedna blagodat Dukan dijete o kojoj se malo piše, a o kojoj svjedoče svi koji su dijetu isprobali. Naime, s obzirom na preporuku unosa dvije-tri litre tekućine dnevno, vjerojatno vam je jasno da ćete često morati posjećivati toalet. Međutim, kako su u prvoj fazi ugljikohidrati zabranjeni, oni neće vezati tekućinu, i mokrit ćete još češće nego što očekujete. Stoga nemojte planirati ovu dijetu za vrijeme putovanja ili u vrijeme u kojoj toalet nije stalno dostupan. Gubitak viška tekućine iz tijela pozitivno će se odraziti na probleme s naticanjem koji će nestati, a nestat će i nadutosti koja prati unos ugljikohidrata. 

Kad završi strašna prva faza, odlično će vam doći ovi recepti za juhe.

14.05.2012. 10:51:00
http://metro-portal.hr/dukan-dijeta-kako-lakse-prezivjeti-prvu-fazu/70949/