Metro-portal.hr

objavljeno 13.02.2015. 11:54:00
MLJAC

Detoksikacijska hrana za ljepotu

Zdrava prehrana koja će iz našeg tijela izbaciti štetne toksine i vratiti nam ljepotu

Špinat za lijepe nokte
Špinat za lijepe nokte (Arhiva)

Detoksikacija je jedna od onih magičnih riječi koje se lijepe na sve i svašta ne bi li se to bolje prodalo, a najčešće je vezana uz ljepotu. Jednostavno rečeno, treba tijelo osloboditi toksina kako bi ponovno zasjalo.

Bitna odrednica cijele priče o detoksikaciji je filozofija da se ljepota gradi iznutra prema van, što povlači za sobom filozofiju prehrane koja će organima i koži dati potrebnu energiju. Jedna od osnovnih postavki učinkovite detoksikacije je izbjegavanje tzv. light proizvoda i gaziranih napitaka s umjetnim zaslađivačima jer oni isušuju kožu i čine je vrlo osjetljivom.

Kao i svaka filozofija prehrane, kreće se sa zdravim doručkom koji će razbuditi tijelo i dati mu potrebnu energiju. Preporučuje se sjajan jutarnji smoothie od voća i povrća prema sljedećem receptu:

Sastojci: par listova salate, 3 do 4 stabljike celera, par listova špinata, jabuka, kruška, banana, sok od pola limuna i 3 dl vode. U blender stavite prvo vodu i salatu, kad se salata dobro isjecka dodate ostale tvrđe sastojke i na kraju stavite bananu i sok od limuna. 

Ovaj će vam napitak dati sve potrebne vitamine i minerale da vaše tijelo savršeno funkcionira cijelo jutro.

>> Detoksikacija - osnovni principi dijeta <<

Ako tražimo najbolje namirnice za pojedine dijelove tijela, krenimo od noktiju. Ako vam se listaju i pucaju, u prehranu obavezno uvedite proso, kelj i špinat.

Za snažnu i sjajnu kosu ključan je vitamin A, koji pomaže i da tjeme bude dobro hidrirano i potiče brži rast kose. Najbolji izvor vitamina A je, naravno, mrkva, a odlično će poslužiti i sjemenke bundeve koje osim njega imaju i cinka i sumpora.

>> Najbolje namirnice za detoksikaciju organizma <<

Kožu će nam najbolje čuvati ananas, kojeg treba jesti barem jednom tjedno za poticanje stvaranja kolagena u koži. Odličan dodatak jelima su i sjemenke lana čije će esencijalne kiseline spriječiti unutarnje isušivanje kože.  

13.02.2015. 11:54:00
http://metro-portal.hr/detoksikacijska-hrana-za-ljepotu/78069/