Metro-portal.hr

objavljeno 07.08.2021. 15:01:00
PRIPAZITE

Dehidracija je brza i opasna

Uslijed velikih vrućina, zdravstveni stručnjaci savjetovali su građane da pripaze na svoje zdravlje kako ne bi došlo do toplinskog udara

Opasno na ovim vrućinama...
Opasno na ovim vrućinama... (Arhiva)

U slučaju da ne pazite, možete vrlo brzo dehidrirati, štoviše, potrebno je samo pola sata na suncu i već ste u problemu, vjerovali ili ne...

"Ljudsko tijelo sadrži oko 60 posto vode koji gubimo disanjem i znojenjem, a taj proces pojačava vrućina, osobito ako ne unosimo dovoljno tekućine. Tako može doći do dehidracije", pojasnio je David Della-Giustina, hitni medicinski liječnik.

Kako se tijelo počinje znojiti, broj otkucaja srca raste, a krv se gura prema koži kako bi se maknula od topline.

>> Dehidracija ljeti nije jedini neprijatelj >>

"Kako nam postaje toplije, više se znojimo pa samim time izlučujemo više tekućine i elektrolita. Ako ne pijete dovoljno tekućine ili se znojite više nego što pijete, može doći do dehidracije", pojašnjava Teresa Murray Amato, predsjednica hitne medicine u New Yorku.

Kako prepoznati dehidraciju?

Kada nastupi dehidracija osoba počinje osjećati žeđ, usne i usta postanu suhe i osoba može osjetiti mučninu. Kod nekih se može javiti i glavobolja, a urin može postati tamniji. Ako je vani jako vruće, postoji i rizik od razvoja bolesti povezane s toplinom.

Osobe kod kojih je najveći rizik od dehidracije su one osobe koje obavljaju neke aktivnosti na vrućini, a to uključuje i vježbanje i neke poslove poput građevine. Oni mogu dehidrirati kroz nekoliko sati, objašnjava Della-Giustina.

U nekim slučajevima dehidracija može nastupiti i već nakon 30 minuta.

>> Poslušajte savjete i spriječite dehidraciju>> 

Ljudi "mogu izgubiti litru ili dvije vode u razdoblju od sat ili dva ako je ne nadokane", ističe Della-Giustina. Ako sjedite u vrućem stanu, bit će potrebno malo duže, do nekoliko sati.

Ako ne jedete i ne pijete dovoljno vode tijekom toplinskog vala, prije će nastupiti dehidracija. Jako mlade ili jako stare osobe su u većem riziku od dehidracije jer je njihovim tijelima potrebno dulje vrijeme da se rashlade. Osim toga, većina starijih osoba uzima neke lijekove zbog čega su skloniji dehidraciji.

"Kad dođete do točke da osjećate žeđ, već vam nedostaje 1-2 posto vode u tijelu, što je značajno i teško je nadoknaditi", objašnjava Della-Giustina.

Voda nije najbolje piće kad dehidrirate

Ako primijetite znakove dehidracije, sklonite se na mjesto na kojemu postoji protok zraka i čim prije unesite tekućinu u tijelo. Treba dodati d au ovakvim situacijama nije dovoljno piti samo vodu. Naime, kada se znojimo, gubimo elektrolite pa je potrebno nadoknaditi razinu šećera i natrija u tijelu.

"Ako se rehidrirate strogo vodom i ne unosite elektrolite, zapravo si ne pomažete", rekla je Amato za Huff post.

>> Dehidracija - simptomi i prevencija >>

U tom slučaju najbolja opcija su sportska pića, ali izbjegavajte dijetna pića jer ne sadrže dovoljno šećera. Osim toga, možete pomiješati i pola čajne žlice soli i šest čajnih žlica šećera s jednom litrom vode i to popiti.

Vaši simptomi bi se trebali poboljšati nakon 15 do 30 minuta, a ako se to ne dogodi, zatražite liječničku pomoć.

07.08.2021. 15:01:00
http://metro-portal.hr/dehidracija-je-brza-i-opasna/133533/