Metro-portal.hr

objavljeno 20.06.2010. 17:33:00
KRAJ AGONIJE

Danska: Uginuo kit koji je zalutao u fjord na zapadu zemlje

VIDEO: Kit perajar nasukao se 50 metara od obale florda Vejle u Danskoj; nažalost, nije mu bilo spasa

No descriptiondanska kit perajar fjord
No descriptiondanska kit perajar fjord (YouTube)

Unatoč vlastitim pokušajima i ogromnim naporima spasioca, kit koji je prije pet dana zalutao u danski fjord uginuo je u nedjelju ujutro nakon duge agonije.

Kit perajar dug petnaest metara i težak između 20 i 30 tona, nasukao se u srijedu ujutro 50 metara od obale fjorda Vejle, na zapadu zemlje. Njegovu borbu za preživljavanjem pratile su posljednjih dana tisuće Danaca na licu mjesta.

Do petka potpuno nepokretan, usprkos nekoliko pokušaja spasioca da ga usmjere prema dubljoj vodi, i održavan na životu uz pomoć vatrogasaca koji su ga polijevali vodom, kit je toga dana napravio pothvat uspjevši se odsukati. Plivao je oko 1,5 kilometar, ali "nažalost, u krivom smjeru, prema dnu fjorda a ne prema otvorenom moru", rekao je glasnogovornik policije Joergen Jacobsen.

>> Plavetni kitovi iz nepoznatog razloga snižavaju ton

Uhvaćen ponovno u klopku, kit star između tri i četiri godine od subote je nepokretno ležao u 1,5 metara vode, blizu luke Vejle. Zadnji pokušaji vatrogasaca da ga usmjere prema pučini ostali su bezuspješni. To je prvi kit koji se nasukao u Danskoj od 1958. godine. (hina/metro-portal)

20.06.2010. 17:33:00
http://metro-portal.hr/danska-uginuo-kit-koji-je-zalutao-u-fjord-na-zapadu-zemlje/43012/