Metro-portal.hr

objavljeno 17.11.2012. 10:13:00
NOĆ KAZALIŠTA 2012

Danas je Noć kazališta, iskoristite priliku

Ovogodišnja manifestacija publici će ponuditi 120 predstava, među kojima će biti nekoliko premijera, dvadesetak gostovanja te šezdesetak popratnih programa

Iskoristite Noć kazališta
Iskoristite Noć kazališta (Arhiva)

Noć kazališta, tijekom koje se danas do kasno u noć publici nude predstave za koje su ulaznice besplatne ili s popustom te niz popratnih programa, održat će se danas u tridesetak hrvatskih gradova i više od osamdeset kazališta i institucija.

Ovogodišnja manifestacija publici će ponuditi 120 predstava, među kojima će biti nekoliko premijera, dvadesetak gostovanja te šezdesetak popratnih programa - dvanaest koncerata, jedanaest izložaba, večeri poezije, filmska projekcija, promocija knjige, umjetničke intevencije i mnoštvo radionica, većinom za djecu.

>> Program Noći kazališta u Zagrebu <<

Premijerno će se prikazati predstave "Od stoljeća sedmog" u Koprivnici, komedija "Figarov pir" u riječkom HNK, "Gostioničarka Mirandolina" Dramskog studija za mlade iz Rovinja, "Prizori iz stvarnog života" Amaterskog kazališta POU Samobor te dvije Kazališta Svarog u Zagrebu, predstava za djecu "Zoo novosti" te za odrasle "Gospođa ministarka u Sv. Ivanu Zelini". Na Sceni Gorica u Velikoj Gorici premijerno će se izvesti predstava "Iz bakine kutije: Šuma striborova".

Samo u Zagrebu u projekt se uključilo više od dvadeset kazališta i institucija, a najbogatiji program posjetiteljima nudi Dječje kazalište Dubrava koje je prije pet godina pokrenulo Noć kazališta. Kazalište će za djecu izvesti predstave "Ogledalce, ogledalce", "Gašpar i napitak zločestoće" i "Djevojčica i stablo", mladima i odraslima namijenjene su predstave "Strah", "Gospa Han", "Kad se mi mrtvi probudimo", "Uvod u 1001 noć", "Autobus" i "12/2". Osim predstava u kazalištu će se održati i koncert te nekoliko radionica.

Histrioni će izvesti "Hercegovce za volanom", Gavella predstave "Prolazi sve" i "Kvetch", Trešnja "Čudnovate zgode Šegrta Hlapića", &td "Šarengrad", a ZKM "Ženu bez tijela".

Zagrebački HNK posjetiteljima će podnuditi baletnu predstavu "Varijacije u f.ado molu", dok će u foyeru kazališta glumci Drame iz dokumentarnih zapisa dočarati zbivanja iza kulisa na pojedinim izvedbama, a na programu je i koncert sopranistice Marije Buzdovančić uz pratnju Simona Dešpalja na klaviru. Osim toga, posjetitelji od 15 do 17 mogu razgledati zgradu kazališta.

Riječani će u HNK moći premijerno pogledati predstavu "Figarov pir" te izložbu šešira i pokrivala za glavu, a prigodan program nude i Gradsko kazalište lutaka Rijeka i RI Teatar.

Osječki HNK pripremio je program pod nazivom "Ko nekad u osam" u sklopu kojega će gledatelji moći pogledati baletnu probu i koncert glumaca iz N.P. Subotica.

U Splitu u manifestaciji sudjeluju HNK, Gradsko kazalište mladih Split i Gradsko kazalište lutaka Split. Varaždinski HNK za djecu priprema predstave "Tapatavko" i "Crvenkapica i vuk", a za odrasle predstavu "Za samo jedan dan". Dubrovačko kazalište Marina Držića izvest će "Bastion", a u Noć kazališta uključit će se i Kazališna družina Kolarin te Studentski teatar Lero.

Predstave za djecu i neki popratni programi počinju već u jutarnjim satima.

Manifestaciji su se pridružili Slovačka sa skoro osamdeset događanja, BiH s tridesetak kazališta, Slovenija s tridesetak događanja u deset gradova, a Noć kazališta obilježit će se i u Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj, tako da će sudjelovati ukupno 90 gradova, 200 kazališta i oko 300 predstava s oko sto tisuća potencijalnih posjetitelja. Austrija je odustala zbog financijskih prepreka.

U sklopu manifestacije održat će se i fotografsko natjecanje kojim će se nagraditi najbolje fotografije snimljene tijekom same manifestacije. Ovogodišnja tema je popratni program, rok predaje je 19. studenog, a prva nagrada je tisuću kuna i bon za tečaj digitalne fotografije.

17.11.2012. 10:13:00
http://metro-portal.hr/danas-je-noc-kazalista-iskoristite-priliku/74924/