Metro-portal.hr

objavljeno 09.11.2010. 11:29:00
GRIJANJE I HLAĐENJE

Dan kad su morske struje promijenile smjer kretanja

Promjene u kretanju morskih struja utječu na klimu na Zemlju, stanje ipak nije alarmantno kao što se priča

Morske struje
Morske struje (Wikipedia)

Prije 20.000 godina ledene kape dosegle su svoj privremeni maksimum, a hladnoća i led imali su velik utjecaj na morske struje. Sjevernoatlantska struja, odnosno termohalina cirkulacija ili globalna tekuća vrpca promijenila je smjer kretanja, zaključio je španjolski paleoceanograf Cesar Negre s Nezavisnog sveučilišta Barcelona.

Negre je sa svojim timom izbušio 2440 metara duboku rupu u morsko dno južnog Atlantika, nedaleko od Rta dobre nade, kako bi detaljno istražio sedimente. Podatke je usporedio sa sedimentima sjevernog Atlantika i dokazao da su se morske struje kakve danas poznajemo razvile tek nakon ledenog doba, prije 10.000 godina, piše časopis Nature.

Odavno je poznato da oceani imaju velik utjecaj na klimu i klimatske promjene na Zemlji. Topla voda iz tropskih predjela tako neprestano struji prema sjevernijim krajevima, a znanstvenici snagu tog prirodnog radijatora uspoređuju sa snagom pola milijuna velikih atomskih centrala. 

Katastrofične prognoze bez pokrića?

Salinitet i temperatura pritom određuju gustoću vode - kad je topla, slana voda sjevernog Atlantika oslobađa toplinu u atmosferu nakon čega velika količina hladne vode tone prema dnu i polako teče prema južnom Atlantiku. Svaka promjena strujanja može imati dalekosežne posljedice na klimu, a faktori koji na proces utječu su brojni i složeni, od isparavanja preko vjetrova do pritjecanja slatke vode.

"Nestanak ili slabljenje pritjecanja topline moglo bi drastično smanjiti temperature u Europi", upozorava Negre. Istraživanje iz proljeća 2010., objavljeno u "Geophysical Research Letters" kojim je obuhvaćena ogromna količina podataka satelitskih snimaka i preko 3000 mjerenja, (srećom) pokazuje da se Golfska struja uspješno odupire negativnim utjecajima te da se od 1993. čak ubrzala.

>>Ledeno doba od 30 godina uskoro dolazi?
>>Posljednje ledeno doba stiglo za samo 6 mjeseci 

"Hollywood i mediji su se priklonili crnim scenarijima kako bi lakše privukli mase i zaradili. Situacija sigurno nije drastična kao što se prikazuje, ali činjenica je da se klima na Zemlji oduvijek mijenjala i sigurno će se ponovno promijeniti. Trenutno smo u toplijoj fazi pa možemo očekivati da je pred nama hladno razdoblje. To je sasvim normalno", kaže Negre koji ujedno priznaje da se znanstveno danas ne može predvidjeti kada i koliko naglo će doći do nove velike promjene.

Negre ujedno upozorava da klimatski katastrofičari koriste podatke koji obuhvaćaju nekoliko desetljeća: "Prognoze se ne mogu raditi bez uključivanja paleoceanografa jer mi za razliku od njih klimu promatramo kroz više stoljeća."

09.11.2010. 11:29:00
http://metro-portal.hr/dan-kad-su-morske-struje-promijenile-smjer-kretanja/50929/