Metro-portal.hr

objavljeno 19.07.2010. 16:37:00
ŽIVOT U SVEMIRU

"Conan the Bacterium" je najotporniji mikroorganizam na svijetu

Deinococcus radiodurans mogao bi preživjeti svemirske uvjete što daje novi uvid u to kako je život nastao na Zemlji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock - ilustracija)

Znanstvenici su otkrili mikroorganizam koji bi mogao opstati i putovati svemirom. Simboličnog naziva „Conan the Bacterium", mikroorganizam Deinococcus radiodurans, mogao bi dati uvide u to kako je nastao život na Zemlji. „Conana" su znanstvenici izložili radijaciji, iznimno niskim temperaturama, vakuumu, sve kako bi simulirali uvjete koji vladaju na meteorima i ostalim objektima u svemiru.

>> Bakterije postaju sve otpornije na antibiotike

Spomenuti uvjeti bi u trenu uništili bilo koji poznati organizam, ali „Conan" se pokazao iznimno izdržljivim - nije samo sposoban preživjeti već se može i regenerirati kad se uvjeti vrate u normalu. Istraživanje sugerira da bi zbog takvih sposobnosti D. radiodurans ili slični organizmi mogli biti dokaz da je život u ranoj mladosti našeg planeta došao iz drugog dijela svemira.

„Otkriće marsovskih meteora na Zemlji implicira da fragmenti stijenja mogu pobjeći s planetarnih tijela te da je ova vrsta međuplanetarnog transfera ipak moguća", navodi biofizičar Ivan Paulino-Lima u časopisu Planetary and Space Science. „Tako velike stope preživljavanja - kao što su otkrili znanstvenici - povećavaju mogućnost međuplanetarnog transfera mikroba", zaključuje Paulini-Lima. D. radiodurans otkriven je još prije pet desetljeća nakon što je jedna konzerva s govedinom istrunula iako je bila sterilizirana radijacijskim zračenjem.

19.07.2010. 16:37:00
http://metro-portal.hr/conan-the-bacterium-je-najotporniji-mikroorganizam-na-svijetu/44759/