Metro-portal.hr

objavljeno 18.10.2010. 15:52:00
PORUKA MEDIJIMA

Čileanski rudari: Ostavite nas na miru

Spašeni rudari mole medije da ih barem neko vrijeme puste na miru kako bi se oporavili, ali čini se da je ta borba uzaludna

Čileanski rudari: Ostavite nas na miru
Čileanski rudari: Ostavite nas na miru (Wikipedia)

Spašeni čileanski rudari zamolili su medije da poštuju njihovu privatnost kako bi mogli uživati u prvim danima kod kuće nakon što su više od dva mjeseca bili zarobljeni 700 metara pod zemljom.

Juan Illanes kaže da su on i ostala 32 rudara zatrpani medijskom pažnjom i moli da se završi ''novinarsko uznemiravanje''. ''Molim vas, dajte nam dovoljno prostora da naučimo kako se nositi sa svima vama'', rekao je Illanes novinarima na konferenciji na televiziji u subotu u Copiapu, blizu rudnika San Jose. Ovaj 52-godišnjak je u pratnji trojice liječnica i šest drugih rudara opisao razinu izloženosti medijima kao ''vrijednu žaljenja''.

Govoreći u ime spašenih rudara, Illanes je rekao kako su zajedno odlučili ne odati detalje njihovih 69 dana pod zemljom kako bi izbjegli pad vrijednosti knjige koju žele napisati o svojim teškim patnjama.

>> Duhovni vođa rudara prvi posjetio mjesto nesreće

Nadalje, Illanes je napomenuo da su mediji pretjerali izvještavajući o spašavanju Johnnyja Barriosa, čija supruga i ljubavnica žive ulicu dalje jedna od druge. Supruga je primila tisuće američkih dolara koji su donirani Barriosu, ali rudar se vratio u dom svoje ljubavnice, a sve to uz svjetla televizijskih kamera, izvijestila je agencija AP.

''Molim vas da uzmete u obzir [Johnnyevo] stanje uma i poštujete njegovu privatnost'', kaže Illanes.

O pitanju zdravlja i sigurnosti rudara diljem Čilea, Illanes je izjavio kako je na vladi i vođama sindikata rudara odgovornost da stvore uvjete za prave promjene i poboljšanja.

Piše: Anthony Johnston
18.10.2010. 15:52:00
http://metro-portal.hr/cileanski-rudari-ostavite-nas-na-miru/49914/