Metro-portal.hr

objavljeno 13.09.2010. 09:03:00
INTERIJERI

Četiri koraka do vlastitog stila stanovanja

Ne možemo sve sastojke koji volimo staviti u jedan lonac i očekivati savršeni ručak, slično je i s uređenjem interijera

Spavaća soba
Spavaća soba (Shutterstock)

Uređenje interijera može se usporediti s kuhanjem - niti najbolji sastojci neće dati fino jelo ako su loše međusobno iskombinirani. Dizajnerski predmeti i šarene boje na zidovima uzaludno su potrošen novac i vrijeme ukoliko kemija između pojedinih dijelova nije prava. Dizajneri ističu četiri koraka kako izaći iz začaranog kruga u kojem vidimo samo pojedinačne predmete i prepoznati dobru cjelinu:

1. Istraživati
Vlastiti stil razvija se s vremenom pa veliku ulogu igra iskustvo. Proces se može ubrzati istraživanjem različitih stilova kako bismo zaključiti što nam se sviđa a što ne. Istraživati se može u prodavaonicama namještaja, časopisima o uređenju interijera ili na internetu. Koristan je i pogled u vlastiti ormar, jer je modni stil često sličan stilu stanovanja.

>>Ikeini katalozi - standardi uređenja interijera i ogledala društva

2. Biti realan
Savršeno uređen interijer ne stvara se preko noći. Također, pojedini predmeti namještaja su možda vizualno vrlo efektni ali treba propitati i njihov funkcionalni karakter. Prije nego što se odlučimo za neki stil potrebno je stoga u obzir uzeti sve funkcionalne elemente koje dom mora zadovoljavati (koliko često se selimo, imamo li malu djecu, psa ili mačku,...).

3. Odluka
Kao i s receptima, ne možemo sve sastojke koji volimo staviti u jedan lonac i očekivati savršeni ručak. Treba dobro izvagati koji se predmeti uklapaju u koncept a koji ne. Lošeg ručka se relativno lako riješiti, loše odabranog namještaja ne. Skupe i veće stvari najbolje je kupiti u što je moguće više neutralnom stilu kako bi se godinama mogle kombinirati s raznim jeftinijim i ekstravagantnijim dodacima.

>>Izbjegnite najveće pogreške kod uređenja interijera

4. Točka na i
Pronašli smo osnovni stil i kupili namještaj. Slijede detalji. Obavezno sačuvajte neke starije predmete, jer se pokazalo da se ljudi koji sve iz temelja promijene ne osjećaju ugodno u domu kao oni koji kombiniraju novo s nekoliko starih detalja. Namještaj nikad ne bi smio biti fiksno postavljen jer će s vremenom sigurno dosaditi.

13.09.2010. 09:03:00
http://metro-portal.hr/cetiri-koraka-do-vlastitog-stila-stanovanja/47839/