Metro-portal.hr

objavljeno 28.10.2010. 16:03:29
OPORAVAK KASNI

Brojke demantiraju Vladu - Hrvatska je u recesiji

Unatoč najavama HDZ-a da se Hrvatska oporavlja, brojke pokazuju da smo u recesiji i da ćemo se načekati do izlaska

Novčanice
Novčanice (Shutterstock)

Hrvatsko je gospodarstvo i dalje u recesiji, u ovoj se godini očekuje pad BDP-a za 1,7 posto, a oporavak gospodarske aktivnosti može se očekivati tek sljedeće godine, za koju se prognozira umjereni rast od 1,7 posto, ocjenjuju analitičari Ekonomskog instituta Zagreb u novom broju publikacije EIZ-a Croatian Economic Outlook Quarterly.

Predviđaju nastavak negativnih trendova na tržištu rada, a vrhunac nepovoljnih kretanja očekuje se tijekom veljače i ožujka iduće godine kada bi broj nezaposlenih mogao prijeći 330 tisuća, a stopa registrirane nezaposlenosti doseći 19 posto.

>>Hrvatska definitivno izlazi iz krize

Iz Ekonomskog instituta ocjenjuju da bi nespremnost nositelja ekonomske politike na poduzimanje opsežnijih reformi mogla dovesti do sporog i slabog oporavka gospodarstva u idućim godinama.

Isto tako, navode, uočava se nespremnost Vlade za poduzimanjem nepopularnih reformi, što je već sada povezano s budućim parlamentarnim izborima, iako se oni očekuju tek krajem iduće godine. Izbjegavanje opsežnijih reformi moglo bi dovesti do sporog i slabog oporavka gospodarstva u idućim godinama, upozoravaju iz zagrebačkog Ekonomskog instituta.

Napominjući da je hrvatsko gospodarstvo i dalje u recesiji analitičari EIZ-a navode da je u drugom tromjesečju 2010., deveti put zaredom, zabilježen pad desezonirane vrijednosti BDP-a (za 2,5 posto).

Najnoviji mjesečni pokazatelji upućuju na nastavak nepovoljnih trendova, premda ima i ohrabrujućih signala poput rasta izvoza i blagog povećanja obujma trgovine na malo. Prognoze Ekonomskog instituta pokazuju da se oporavak gospodarske aktivnosti može očekivati tek sljedeće godine, kada se očekuje umjereni rast od 1,7 posto. U ovoj se pak godini očekuje pad BDP-a od 1,7 posto.

Inflacija bi trebala ostati niska, deficit tekućeg računa bilance plaćanja će se smanjiti, dok će fiskalni deficit i javni dug znatno porasti, predviđaju analitičari EIZ-a. Analitičari EIZ-a prognoziraju nastavak negativnih trendova u ovoj godini, uz iznimno snažan pad investicija, te smanjenje osobne i državne potrošnje.

Rast izvoza i pad uvoza će u ovoj godini donijeti smanjenje deficita tekućeg računa bilance plaćanja na oko 3 posto BDP-a, što će omogućiti i znatno usporavanje rasta vanjskog duga. U idućoj će godini rast uvoza, potaknut jačanjem gospodarstva i obnovom zaliha, blago povećati deficit tekućeg računa na 3,8 posto. Fiskalni će deficit, prema očekivanjima EIZ-a, nastaviti rasti u ovoj i idućoj godini.

Crne prognoze EBRD-a: Dublji pad 2010. i slabiji rast 2011.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) povisila je u četvrtak prognozu rasta za gospodarstva u nastajanju u regiji istočne i srednje Europe, te srednje Azije, dok su prognoze za Hrvatsku pogoršane, pokazuju najnoviji u četvrtak objavljeni podaci.

Hrvatska će u ovoj godini zabilježiti dublji pad no što je EBRD prognozirao u srpnju. Tako bi se aktivnosti u hrvatskom gospodarstvu u 2010. trebale smanjiti za 1,5 posto, nasuprot u srpnju prognoziranom padu od 1,3 posto. Rast bi pak u idućoj godini trebao biti nešto sporiji i iznositi 1,9 posto, dok je u srpnju EBRD prognozirao stopu rasta od 3,0 posto.

Hrvatsku i dalje pritišće veliki dug javnog sektora a i neke ključne industrije još uvijek zahtijevaju značajnu, iako sve manju, državnu pomoć, primjećuju u EBRD-u. Hrvatsko je gospodarstvo istodobno i dalje ranjivo na neosigurane valutne rizike, zaključuju u toj banci.

"Sada treba ubrzati proces strukturnih reformi kako bi se ojačala produktivnost, poduprla fiskalna održivost i zemlje krenule putem uravnoteženijeg rasta", upozorio je glavni ekonomist EBRD-a Erik Berglof. 

Regija se u budućnosti mora više oslanjati na domaće izvore financiranja, razvijati lokalna tržišta kapitala, ograničiti dolarizaciju financijskog sustava i poboljšati konkurentnost kroz kontrolu troškova i ulaganja poduprta produktivnošću, istaknuo je.(hina/metro-portal)

28.10.2010. 16:03:29
http://metro-portal.hr/brojke-demantiraju-vladu-hrvatska-je-u-recesiji/50444/