Metro-portal.hr

objavljeno 20.07.2010. 14:54:00
KORUPCIJA

Bivši direktor Gredelja tvrtku je oštetio za 17,8 milijuna kuna

Antun Fabek na sudu će odgovarati za nesavijesno gospodarsko poslovanje kojim je oštetio Gredelj

(Milivoj Keber/Cropix)

Protiv bivšeg predsjednika uprave Tvornice željezničkih vagona (TŽV) "Gredelj" Antuna Fabeka zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu kojom ga tereti da je nesavjesnim gospodarskim poslovanjem tu tvrtku u sastavu Hrvatskih željeznica oštetio za 17,8 milijuna kuna.

Istraga protiv 59-godišnjega Fabeka pokrenuta je u rujnu prošle godine, nakon čega je dao ostavku.

Fabeka se tereti da je u srpnju 2007. zajedno s prokuristom tvrtke Josipom Bilićem potpisao ugovor o nabavi opreme s američkom tvrtkom "The Mart Corporation", vrijedan oko 7,2 milijuna američkih dol ara, o kupnji opreme za pranje tračničkih vozila i dijelova te uređaja za automatsku obradu otpadnih voda za pranje, uključujući montažu, puštanje u pogon i obuku.

>>Otkrivena nova afera u sastavu HŽ-a

Pritom su se dogovorili o avansnom plaćanju polovice ugovorene cijene u roku od osam dana od potpisivanja ugovora, uz obvezu američke tvrtke da u roku od pet dana nakon uplate novca "Gredelju" preda bankovno jamstvo u visini uplaćenog predujma. Ako ne uruči to jamstvo, ugovor ne bi stupio na snagu i smatrao bi se ništetnim.

"Gredelj" je početkom kolovoza u dogovorenom roku uplatio oko 3,6 milijuna dolara (19,2 milijuna kuna), no američka tvrtka nije predala bankovno jamstvo. Fabek, pak, kako tvrdi tužiteljstvo, nije ugovor proglasio ništetnim niti je tražio povrat uplaćenog predujma, nego je izvan ugovorenih rokova, i to tek 18. veljače 2009., primio manji dio ugovorene robe, vrijedne samo oko 380.000 dolara (2,2 milijuna kuna).

>>Predsjednik uprave TŽV Gredelja podnio ostavku

Iako ju je na to obvezivao ugovor, američka tvrtka nije za isporučenu robu platila 822.000 kuna za carinske pristojbe, nego je to krajem veljače prošle godine učinio "Gredelj" kako bi uopće preuzeo robu.

Bivši direktor "Gredelja" optužen je i da je zbog kašnjenja isporuke propustio tražiti naplatu ugovorne kazne u visini do pet posto vrijednosti ugovora te da je tek krajem srpnja 2009. zajedno s drugim članom uprave raskinuo spomnuti ugovor. Tužiteljstvo tvrdi da je "Gredelj" zbog plaćanja carinskih pristojba i na razlici uplaćenog avansa i vrijednosti isporučene robe oštećen za 17,8 milijuna kuna.

Uoči početka istrage Fabek je na konferenciji za novinare rekao da je "Gredeljev" ugovor s američkom tvrtkom "The Mart Corporation" o nabavi opreme za pranje lokomotiva uobičajen i da nije štetan.

Rekao je i da je "Gredelj" u SAD-u i Hrvatskoj već pokrenuo sudske postupke kojima potražuje uplaćeni avansni novac umanjen za vrijednost isporučene opreme.(hina/metro-portal)

20.07.2010. 14:54:00
http://metro-portal.hr/bivsi-direktor-gredelja-tvrtku-je-ostetio-za-17-8-milijuna-kuna/44828/