Metro-portal.hr

objavljeno 25.06.2010. 16:24:43
PREDSJEDNIŠTVO

Belgija ne jamči da će Hrvatska dovršiti pregovore do kraja godine

Belgijski dužnosnici izjavili su da će osigurati glatki nastavak pregovora, ali da se ne obvezuju na neki vremenski okvir

Yves Leterme Belgija
Yves Leterme Belgija (Getty Images)

Belgijsko predsjedništvo Europske unije nastojat će osigurati glatki nastavak pristupnih pregovora s Hrvatskom, ali se ne može obvezati da će oni biti dovršeni do kraja ove godine, izjavili su u petak najviši dužnosnici zemlje koja sljedeći tjedan preuzima predsjedništvo EU-om.

"Belgija će promicati dobar napredak u pregovorima s Hrvatskom, ali se ne obvezuje na vremenski okvir", rekao je belgijski premijer Yves Leterme na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje može li Hrvatska za vrijeme belgijskog predsjedništva, koje traje do 31. prosinca ove godine, završiti pristupne pregovore.

Premijer Leterme, ministar vanjskih poslova Stevene Vanackere i državni tajnik za europske poslove predstavili su petak u Bruxellesu prioritete belgijskog predsjedništva, koje započinje u četvrtak, 1. srpnja.

>> Profitirat ćemo od EU

"Na pitanja kada treba otvoriti ili zatvoriti poglavlja odgovor će se tražiti na temelju napretka. Ja sam još za posjeta Zagrebu, prije nekoliko tjedana, rekao da je vremenski okvir vrlo tijesan i da stvari treba gledati kakve jesu i vidjeti što je moguće", rekao je Leterme.

"Kao što je rekao premijer, naša se logika ne zasniva na kalendaru, nego na zaslugama", odgovorio je na isto pitanje ministar Vanackere.

"Moj će posao biti osigurati glatki nastavak pregovora s Hrvatskom koji se približavaju kraju", rekao je Vanackere.

Belgija će u procesu proširenja, koje uključuje zapadni Balkan, Tursku i Island, nastojati biti "pošteni posrednik" između kandidatskih zemalja i zemalja članica EU-a, rekao je Vanackere. Dodao je kako očekuje da će Island, koji je prošli tjedan dobio kandidatski status, započeti pristupne pregovore tijekom belgijskog predsjedništva. (hina/metro-portal)

25.06.2010. 16:24:43
http://metro-portal.hr/belgija-ne-jamci-da-ce-hrvatska-dovrsiti-pregovore-do-kraja-godine/43377/