Metro-portal.hr

objavljeno 27.05.2011. 11:45:53
ODLIČNO

EU će provjeriti uzrokuje li aspartam stvarno rak

Umjetni zaslađivač koji se koristi npr. u Coca Coli Zero uskoro će proći hitnu kontrolu Europske Unije kako bi se ustanovilo je li štetan

Aspartam konzumiraju svakoga dana milijuni ljudi širom svijeta u više od 6,000 poznatih marki hrane, pića i lijekova. Nedavno provedeno istraživanje povezalo je uporabu dijetnih pića koje sadrže aspartam s prijevremenim pofodima, a drugo ga je pak sugeriralo da ova vrsta umjetnog zaslađivača može uzrokovati rak.

Do sada nije bilo službenih potvrda o štetnim posljedicama pa je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) odbacila bilo kakve veze aspartama i bolesti. 

Međutim, nekoliko članova britanskog parlamenta zatražio je istraživanje o štetnosti s obzirom na to da aspartam sadrži metanol, živčani otrov koji ulaskom u metabolizam stvara još dva otrova, a to su mravlja kiselina i formalin - kemijski spoj koji se koristi u čuvanju leševa.

Prošle godine u srpnju, istraživnje Danskih znanstvenika koje je financirala Europska unija ustanovilo je povezanost između konzumacije dijetnih pića kod 60 tisuća trudnica i prijevremenog poroda.

Ranija studija nezavnise Ramazzini fondacije u Italiji objavila je istraživanje koje je sugeriralo da aspartam uzrokuje nekoliko vrsta raka kod štakora u dozama koje su prema dosadašnjim preporukama prihvatljive dnevne doze za ljude.

S obzirom na to da su znanstvenici već sugerirali da ćete se od umjetnih zaslađivača zapravo  udebljati, okrenite se radije alternativama umjetnim zaslađivačima:

Najvažnije činjenice o steviji


27.05.2011. 11:45:53
http://metro-portal.hr/aspartam-stvarno-uzrokuje-rak/59336/