Metro-portal.hr

objavljeno 23.09.2010. 16:14:00
DALJINSKO UPRAVLJANJE

Američka vojska naručila kacige za manipulaciju mozga

Američka vojska razvija tehnologiju za ispiranje mozgova vojnika putem ultrazvuka u kacigama

Vojnik
Vojnik (Shutterstock)

Neurolozi sa Sveučilišta Arizona State za američku su vojsku razvili kacige kojima se može utjecati na misli vojnika. Pomoću tzv. transkranijskog ultrazvuka vojnici koji će na glavi imati navedene kacige lakše će podnositi bolove te imati bolju percepciju i koncentraciju.

"Svaki aspekt ljudskog osjeta, percepcije i ponašanja ovisi o aktivnostima mozga. Tehnologija kojom se može utjecati na mozak je vrlo moćna. Daljinsko upravljanje mozgovima pomoću ultrazvuka je naša budućnost", napisao je neurolog Wiliam Tyler.

>>Američka vojska započela militarizaciju svemira

Razvoj tehnologije za daljinsko upravljanje vojnicima financira agencija Pentagona "Defense Advanced Research Projects Agency" (DARPA). Tyler navodi da za provođenje transkranijskog ultrazvuka nije potreban operativni zahvat.

"U mogućnosti smo stimulirati duboke regije mozga. Vojnici će na taj način biti oprezniji te otporniji na stresove i strahove. Kacige će im ublažiti bolove i zaštititi ih od traumatskih ozljeda", piše Taylor.

Nije poznato kada će vojnici početi nositi kacige za manipuliranje mozgovima. Iako su temelji postavljeni, potrebno je unaprijediti tehnologiju i provesti još detaljnija istraživanja. 

23.09.2010. 16:14:00
http://metro-portal.hr/americka-vojska-narucila-kacige-za-manipulaciju-mozga/48521/