Metro-portal.hr

objavljeno 12.08.2021. 09:01:00
ZNATE LI?

5 razloga za svakodnevnu kavu

Većina ljudi dan započinje šalicom kave koja nam pomaže da se razbudimo i daje nam onu energiju potrebnu za izvršavanje obveza koje nas čekaju

Vrijeme je za kavu?
Vrijeme je za kavu? (Arhiva)

Kava je jedan od najpopularnijih napitaka, kavu se već dugo istražuje kako bi se upoznali njeni učinci na zdravlje.

Glavni sastojak kave je kofein koji i pomaže da se razbudimo, povećava razinu energije, poboljšava koncentraciju, a pomaže nam i u vježbanju.

Kava može djelovati pozitivno na naše zdravlje, a pet je glavnih razloga zašto biste trebali redovito piti kavu.

>> Prva jutarnja kava - kada je najbolje vrijeme? >>

Može produljiti život - jedna od značajnih studija objavljena u časopisu Circulation pokazala je da su oni koji su pili 1 do 5 šalica kave dnevno imali duži životni vijek u odnosu na one koji su pili malo ili nimalo kave. Zapravo, istraživači su izvijestili da je ispijanje 1 do 3 šalice kave dnevno povezano sa 15% smanjenja rizika od smrti. Postoji mnogo razloga zašto kava može dodati godine vašem životu, ali istraživači vjeruju da antioksidansi, kofein i drugi bioaktivni spojevi u kavi pomažu u poboljšanju razine glukoze u krvi i kardiovaskularnog zdravlja. Dnevno preproučeni unos kave je četiri šalice, a treba imati na umu da prevelika konzumacija kave može biti povezana s povećanim rizikom od smrti pa stoga treba pripaziti na unos.

>> Znate li kako se kuha prva jutarnja kava? >>

Može smanjiti rizik od Parkinsonove bolesti - prema Parkinsonovoj zakladi, konzumacija kave ima zaštitnu ulogu u razvoju Parkinsonove bolesti. Značajan broj velikih studija izvijestio je o obrnutoj vezi koja ovisi o dozi između konzumacije kave i rizika od razvoja Parkinsonove bolesti. Znanstvenici su nedavno utvrdili i da kava pomaže u zaštiti mozga od scrpljujuće bolesti. Nedavne studije sugeriraju da kofein i masne kiseline u kavi mogu djelovati zajedno kako bi zaštitile neurone u mozgu od nekih karakterističnih pokazatelja Parkinsonove bolesti.

Može zaštititi od Alzheimerove bolesti - postoji nekoliko studija koje sugeriraju da je kod onih koji redovito piju kavu manji rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. U studiji objavljenoj u časopisu Neurological Research, istraživači su izvijestili da je konzumacija kave obrnuto povezana s rizikom od Alzheimerove bolesti. Oni koji piju kavu imali su 30% manji rizik od razvoja ove bolesti nego oni koji nisu pili kavu, prenosi Eat this.

>> Jutarnja kava s najzdravijim dodacima >>

Poboljšava izvedbu - kofein pomaže povećati snagu, brzinu i točnost u sportovima koji traju od 60 sekundi do nekoliko sati. Kad se pije kava prije vježbanja, ona potiče središnji živčani sustav i adrenalin koji daju nalet energije, a pri tome smanjuje receptore za bol i pojačava sagorijevanje masti. U pregledu nekoliko studija o kofeinu i učinku, istraživači su zaključili da kofein poboljšava vježbanje u prosjeku za 11,2%.

Poboljšava raspoloženje - studije pokazuju da kofein koji pruža kava popravlja vaše raspoloženje. U studiji objavljenoj u Archives of Internal Medicine, istraživači s Harvarda proučavali su više od 50.000 žena srednjih godina i izvijestili su da one koje piju više kave rjeđe pate od kliničke depresije. U drugoj studiji, objavljenoj u časopisu Journal of Affective Disorders, znanstvenici su proučavali više od 80.000 ispitanika i zaključili da redovit i umjeren unos kofeina vjerojatno smanjuje depresiju među ženama. Ipak, druge studije povezuju prekomjerni unos kave (više od četiri šalice dnevno) s depresijom, no istraživači vjeruju da su s tim vjerojatno povezana i neka druga ponašanja.


12.08.2021. 09:01:00
http://metro-portal.hr/5-razloga-za-svakodnevnu-kavu/133602/