Metro-portal.hr

objavljeno 28.06.2021. 13:01:00
EHHH...

5 namirnica koje vas napuhuju

Postoje namirnice koje su lagane i osvježavajuće te se samim time čine kao idealan zalogaj ljeti. Ipak, one mogu izazvati negodnu nadutost

Ovo vas, nažalost, napuhava
Ovo vas, nažalost, napuhava (Arhiva)

Kao što kažu sve moguće reklame - imate li problema s nadutosti? Ako da, suosjećamo s vama, a dajemo vam par savjeta što NE jesti kako biste smanjili mogućnost problema...

Gazirana pića - mjehurići u ovim pićima uzoruku nadutost i naotečenost i uvijek je bolje izabrati običnu vodu, piše Eat this.

Kokteli - iako zvuče primamljivo, alkohol u njima može uzrokovati retenciju vode i nadutost, a ako pijete nešto jako slatko poput pina colade, tijelo će početi proizvoditi plinove.

Mješavina oraščića i grožđica - iako se čini kao zdrava grickalica jer je puna orašastih plodova i voća bogatog vlaknima, ova mješavina i nije najbolji izbor. Baš kao i čips ili štapići, i ovo je prepuno soli koja privlači vodu na sebe što uzrokuje da vaše tijelo zadržava vodu. Uz to ste i naduti. Ako imate problema s apsorpcijom fruktoze, sušeno voće u ovom miksu samo pogoršava problem i može uzrokovati vjetrove.

Proteinske pločice - na plaži je ponuda jela obično ograničena na nešto prženo i nezdravo pa mnogi sa sobom znaju uzeti žitne ili proteinske pločice kako bi izbjeli fast food. Naravno, to je dobar izbor dugoročno i brzu hranu dobro je izbjegavati, ali većina ploca sadrži soju koja uzrokuje vjetrove, a sadrži i oligosaharide, šećere koje tijelo teško probavlja. Oni se talože u trbuhu i uzoruku nadustost.

>> Nadutost nakon jela - razlozi i uzroci >>

Sladoled - nema bolje poslastice ljeti od hladnog sladoleda, ali i on može uzrokovati nadutost. Naime, problem je u laktozi, mliječnom šećeru koji može biti uzrok plinova i neugode u trbuhu čak i ako nemate problema s intoleracijom na laktozu.

28.06.2021. 13:01:00
http://metro-portal.hr/5-namirnica-koje-vas-napuhuju/132850/