Metro-portal.hr

objavljeno 10.10.2010. 21:00:00
ČOVJEK, SVEMIR, BOG

5 intrigantnih teorija Stephena Hawkinga

Nepostojanje Boga, naselja na Mjesecu i napad vanzemaljaca samo su neke od zanimljivih teza astrofizičara Stephena Hawkinga

Stephen Hawking
Stephen Hawking (Getty Images)

Svjetski priznat astrofizičar Stephen Hawking, kojeg često nazivaju najpametnijim čovjekom na Zemlji, svojim intrigantnim teorijama redovito izaziva diskusije u stručnim krugovima i široj javnosti. U najnovijoj knjizi "Veličanstveni dizajn" tvrdi da Bog nije stvorio svemir, a ništa manje zanimljive nisu ni preostale knjige: Kratka povijest vremena (među 100 najprodavanijih knjiga svih vremena), Budućnost svemira i drugi eseji, Svemir u orahovoj ljusci i Još kraća povijest vremena. Izdvajamo pet teorija koje su najviše obilježile Hawkingov dosadašnji rad:

1. Bog nije stvorio svemir
Iako je na početku karijere prihvaćao ulogu Boga u stvaranju svemira, Hawking je postojanje bilo kakvog Stvoritelja odbacio u knjizi "Veličanstveni dizajn". Smatra da otkriće prvog egzoplaneta dokazuje da "uvjeti našeg planetarnog sustava nisu tako iznimni" te da je "nije neophodno prizivati Boga da bi se dodirom zapalio plavi papir i pokrenuo univerzum". Hawking ujedno navodi da je svemir mogao nastati iz ničega, spontanim stvaranjem: "Spontana kreacija je razlog da će prije postojati nešto nego ništa, kao i razlog zašto postoji svemir i živa bića. Bog nije potreban kako bi se svemir pokrenuo.˝

2. Postoje matematički dokazi da nismo sami u svemiru
"U svemiru postoji oko 100 milijardi galaksija, svaka ima stotine milijuna zvijezda s planetima. Postoji puno previše mogućnosti za razvoj života, Zemlja sigurno nije jedina", kaže Hawking koji tvrdi da nije sporno postoji li vanzemaljski život već da se trebamo usredotočiti na narav vanzemaljaca. U dokumentarnom filmu na Discovery Channelu astrofizičar je dao svoje viđenje vanzemaljskih bića. Smatra da većinu čine razni mikrobi i jednostavne životinje koje su prije više milijuna godina postojale na Zemlji i koje su naši izravni preci. Hawking napominje da vanzemaljci postoje i u našem Sunčevom sustavu, ispod leda na Jupiterovom mjesecu Europa.

>>Stephen Hawking: Pogledajte kako izgledaju izvanzemaljci

3. Vanzemaljci su opasni
Zemljani neće započeti "ratove" u svemiru jer nam do najbliže galaksije ili egzoplaneta današnjom tehnologijom treba najmanje 50.000 godine. Ukoliko, dakle, dođe do susreta s vanzemaljcima moramo biti spremni na to da će oni kontaktirati i posjetiti nas, što znači da raspolažu znatno naprednijom tehnologijom te da su dosegli viši stupanj razvoja. "Samo trebamo pogledati vlastitu vrstu kako bismo vidjeli da i inteligentan život može prerasti u nešto što ne bismo željeli susresti. Ako nas posjete u potrazi za životnim prostorom i prirodnim resursima, ishod bi mogao biti sličan onome kada je Kolumbo otkrio Ameriku, što u konačnici nije završilo dobro po domoroce", upozorava Hawking.

>>Budućnost ljudske rase je u selidbi u svemir

4. Čovječanstvo se mora preseliti u svemir
"U stoljeću pred nama moramo pronaći načina za preseljenje u svemir kako bi ljudska vrsta preživjela", kaže Hawking koji je zabrinut za budućnost čovječanstva. Smatra da je preživljavanje u povijesti nekoliko puta "visilo o koncu", a kao primjer navodi Kubansku krizu 1962. koja je vrlo lako mogla rezultirati atomskim ratom. Život na Zemlji nam je ugrožen jer ubrzano trošimo prirodne resurse te sami sebi predstavljamo opasnost zbog genetskog koda koji nosi sebične i agresivne instinkte.

5. Živjet ćemo na Mjesecu
Hawking smatra da u potrazi za novim životnim prostorom ne smijemo zanemariti Mjesec te da je osnivanje naselja na njemu moguće, pogotovo nakon što su pronađene velike količine leda.

>>Pronađena 'znatna količina vode' na Mjesecu

10.10.2010. 21:00:00
http://metro-portal.hr/5-intrigantnih-teorija-stephena-hawkinga/49523/