Metro-portal.hr

objavljeno 21.11.2020. 14:01:00
COOL

Zvučnik koji može čuti samo jedna osoba?

Noveto je svoj uređaj SoundBeamer 1.0 predstavio 13. studenog, a dostupan će biti od idućeg Božića

Noveto Systems zvučnik
Noveto Systems zvučnik (Arhiva)

Kompanija iz Izraela tvrdi da njihov novi uređaj može usmjeriti zvuk direktno u uho slušatelja, bez da on koristi slušalice, i to tako da se stvori izolirani 3D zvuk koji drugi ljudi oko slušatelja ne mogu čuti, prenosi  IFLScience. 

Prati pokrete glave

Sustav koristi niz senzora koji lociraju poziciju uha. Ultrazvučni valovi potom usmjeravaju zvuk koji se konvergira u prostoru oko uha i stvara 3D iskustvo koje nitko drugi ne može čuti.

Zanimljivo je  da uređaj prati položaj glave slušatelja, tako da neprestano čujete vuk iz uređaja, dokle god ste u njegovom vidokrugu.  

"Kada ste unutar tog 'mjehurića', dobit ćete i zvuk iz glasnoću. On vas prati gdje god idete", kazala je Ayana Wallwater, voditeljica proizvodnje u izraelskoj tvrtki Noveto Systems. 

Noveto je svoj uređaj SoundBeamer 1.0 predstavio 13. studenog, a iz kompanije tvrde da će ova tehnologija preoblikovati način na koji doživljavamo zvuk. Uređaj je primjenjiva i na igranje igrica i gledanje filmova, ali i na posao pa tako na poslu u uredu ne bi ometali kolege kada bi ga koristili.  

Ipak, tehnologija usmjeravanja zvuka nije novost. Postoji takozvani usmjereni zvučnici  koji koriste sustav ultrazvučnih valova što omogućava da se zvuk lakše uputi u specifičnom smjeru.

Ultrazvučni valovi ne mogu se čuti, ali kada udare u objekt, u slučaju najnovije izraelske tehnologije, u slušatelja, oni se pretvaraju u zvučne valove koje ljudsko uho može percipirati. 

 

21.11.2020. 14:01:00
http://metro-portal.hr/zvucnik-koji-moze-cuti-samo-jedna-osoba/128771/