Metro-portal.hr

objavljeno 22.11.2010. 20:40:00
ŽUBORENJE

Zvuci iz prirode djeluju poput anestezije

Zvukovi i prikazi s prirodnim motivima mogu ublažiti osjećaj boli i eliminirati osjećaj tjeskobe

Zvuk prirode
Zvuk prirode (Prozac1/FreeDigitalPhotos)

Već je dokazano da slušanje glazbe ima umirujuće djelovanje pred ispite i ostale stresne situacije poput sitnih kirurških zahvata, te da pozitivno djeluje na percepciju boli odnosno, čini je podnošljivijom.  Ali sada stižu nove vijesti sa Sveučilišta Johns Hopkins - stručnjaci iz navedene institucije objavili su u časopisu Journal of Alternative and Complementary Medicine rezultate istraživanja koji pokazuju da iste učinke ima i slušanje zvukova iz prirode.  Na primjer, pacijenti koji su slušali cvrkut ptica ili žuborenje potoka bolje su podnosili uzimanje uzoraka tkiva radi analize, sitnije kirurške zahvate i tako dalje, od pacijenata koji su mogli čuti gradsku vrevu ili su bili u potpunoj tišini. Važno je napomenuti da lokalna anestezija ne eliminira bol u potpunosti niti stres i tjeskobu koju pacijenti osjećaju tijekom zahvata. Upravo zbog toga je lako uočiti pozitivno djelovanje zvukova iz prirode.

Istraživači su se pitali postoji li nekakav način za ublažavanje boli i tjeskobe pa su počeli razmišljati o tome da bi bilo dobro oko pacijenta stvoriti sasvim drugačiju atmosferu od uobičajene. U istraživanjima im je pomoglo 120 pacijenata volontera. Dio njih na zahvate je odlazio na klasičan način iliti bez ikakvih smetnji bilo koje vrste. Drugi dio pacijenata je zahvate podnosio u prostorijama koje su imale tapete ili zastore s motivima prirode i u kojima su se puštali zvuci iz prirode. Treći dio pacijenata nalazio se u prostoriji u kojoj su dominirali neugodni i dosadni zvuci poput automobila prilikom gužvi i slično tome. Noah Lechtzin, voditelj istraživanja, tvrdi da aspiracijska biopsija ili punkcija (uzimanje stanica ili tkiva uz pomoć igle) uz zvuke i prikaze prirode biva manje bolna najmanje kod jednog pacijenta na njih pet.

Smanjenje intenziteta boli koju pacijent osjeti tijekom ispitivanja ili terapije uz pomoć stvaranja ambijenta koji zvucima i slikama ima opuštajuće djelovanje moglo bi predstavljati novu i sigurniju metodu u anesteziologiji jer ona nema nuspojava koje inače prate anesteziju i sedative. Na taj način bi se, kako kaže Gregory Diette, također odgovoran za izradu istraživanja, pacijenti umirivali, bili bi zadovoljniji samim liječničkim postupcima i na kraju, sve bi to bilo puno jeftinije i za zdravstveni sustav i za samoga pacijenta.

22.11.2010. 20:40:00
http://metro-portal.hr/zvuci-iz-prirode-djeluju-poput-anestezije/51600/