Metro-portal.hr

objavljeno 15.02.2012. 09:04:25
SABOTAŽA MISLI

Zvonjava mobitela nas zaglupljuje

Znanstvenici su otkrili da zvonjava i melodija mobitela negativno utječu na našu inteligenciju, odnosno teže pronalazimo rješenja za probleme i narušava nam se pamćenje

Fotografija vijesti

Ako se bavite bilo kakvim intelektualnim radom, bilo da učite za ispite na faksu ili na poslu rješavate komplicirane zadatke, možda bi bilo najbolje da isključite zvuk na mobitelu jer su znanstvenici uočili da zvonjava i sama melodija mobilnog uređaja crpi našu mentalnu snagu.

Znanstvenici sa sveučilišta Washington uočili su da melodija zvona, pogotovo ona zarazna koja nam se sviđa, negativno utječe na ljudsku moć rješavanja trenutnih problema te da narušava naše pamćenje.

"Mnoge živcira kada nekome mobitel zvoni na javnom mjestu, no naša studija pokazuje da ti neugodni zvukovi također imaju stvarni, negativni utjecaj na nas. Ti naizgled bezazleni događaji nisu samo smetnja, već imaju stvarni utjecaj na učenje", rekla je Jill Shelton, voditeljica istraživanja.

Istraživanje je provedeno na način da je mobitel zvonio 30 sekundi među studentima koji su slušali predavanje iz kojega su onda pisali ispit. Rezultati su pokazali da zvonjava mobitela toliko dekoncentrirala studente da su ispit iz materije koju su obrađivali prije i za vrijeme zvonjave mobitela riješili 25 posto lošije nego iz predavanja u kojemu nije bilo ometanja.

U drugom dijelu testa, znanstvenici su uvidjeli da zarazna i popularna melodija mobitela ima dalekosežnije posljedice na koncentraciju. U ovom dijelu eksperimenta volonterima je za vrijeme pamćenja jednostavnih fraza puštana raznolika glazba kako bi ih se dekoncentriralo. Znanstvenici su studente ometali nevažnim tonovima, svakodnevnim i uobičajenim melodijama mobitela te himnom sveučilišne momčadi američkog nogometa.

"Kada smo im pustili himnu faktor ometanja je trajao puno duže i usporio je njihovo donošenje odluka puno jače nego klasična melodija mobitela", rekla je profesorica Shelton.

Trogodišnja studija pokazala je da mobiteli mogu vrlo negativno utjecati na učenje i koncentraciju, no s vremenom, kako se eksperiment ponavljao, studenti su postajali sve otporniji na ometanje.

15.02.2012. 09:04:25
http://metro-portal.hr/zvonjava-mobitela-nas-zaglupljuje/68253/