Metro-portal.hr

objavljeno 29.03.2010. 00:40:00
SVE NAJBOLJE

Zvjezdice proslavile 25 godina postojanja

Zbor je rođendan obilježio koncertom u HNK, a uz njih je nastupio uz Hrvatski komorni orkestar i Tamburaški orkestar HRT-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Marko Miščević/CROPIX)
Djevojački zbor Zvjezdice obilježio je 25 godina rada gala koncertom održanim večeras u zagrebačkome Hrvatskome narodnom kazalištu na kojemu su pod ravnanjem svoga utemeljitelja Zdravka Šljivca predstavili bogat i raznolik program koji je oduševio brojnu publiku.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade Jadranke Kosor, koja je nazočila koncertu u društvu predsjednika Republike Ive Josipovića, čije je djelo - vokalna skladba "Djevojačke vede" za djevojački zbor, flautu, glasovir i udaraljke i na tekst Ivane Hajsan, inspiriran starom indijskom poezijom, također večeras izvedeno.

Na programu su bila i djela hrvatskih skladatelja Davorina Kempfa, Bože Potočnika i Drage Britvića, kao i stranih skladatelja, među kojima i Stevana Mokranjca, Claudea Debussyja, Benjamina Brittena, Franza Schuberta i Johanna Straussa mlađeg. Zvjezdice su izvele i djelo "Missa Apostolicum" voditelja zbora "Bečki dječaci" Geralda Wirtha.

Zbor je nastupio uz Hrvatski komorni orkestar i Tamburaški orkestar HRT-a. Po završetku koncerta i premijerka Kosor i predsjednik Josipović izrazili su oduševljenje izvedbom Djevojačkoga zbora Zvjezdice. Uz zbor su nastupile i nekadašnje njegove članice, koje su i same ostvarile uspješne glazbene karijere. Za premijerku Kosor, bila je to, rekla je, emocijama ispunjena večer koja je potvrdila da se upornim radom i voljom doista sve može postići.

Predsjednik Josipović bio je pak zadovoljan i kao posjetitelj koncerta, ali i kao autor čije je djelo izvedeno. Podsjetio je da je to djelo praizvedeno 2005., a večerašnju izvedbu ocijenio je kvalitetnijom od praizvedbe. Djevojački zbor Zvjezdice jedan je od najreprezentativnijih predstavnika glazbenog Zagreba i Hrvatske. Osnovan je 18. veljače 1985. Članice zbora su odlične učenice zagrebačkih osnovnih i srednjih škola.

Tijekom više od dva desetljeća djelovanja zbor je razvio intenzivnu suradnju s najpoznatijim hrvatskim ansamblima i solistima te mnogim hrvatskim i stranim dirigentima. Zboru su posvećene skladbe niza istaknutih hrvatskih skladatelja, među kojima se posebno ističe ciklus Četiri godišnja doba Davorina Kempfa, skladba Orion, Venus, Andromeda Milka Kelemena i Djevojačke vede Ive Josipovića. Europska federacija zborova Unije koja djeluje pri Europskom parlamentu u Bruxellesu proglasila je zbor Zvjezdice i njegova dirigenta maestra Zdravka Šljivca veleposlanicima kulture. (hina/metro-portal)

29.03.2010. 00:40:00
http://metro-portal.hr/zvjezdice-proslavile-25-godina-postojanja/36591/