Metro-portal.hr

objavljeno 24.12.2018. 12:44:00
COOL

Zvjezdarnica Višnjan prati komet 46P/Wirtanen

Kako je komet prošao na 30 udaljenosti Mjesec-Zemlja, nije bilo opasnosti i, kako ističu iz Zvjezdarnice, imali su posebnu priliku za blisko snimanje

46P/Wirtanen - posljednji komet ove godine
46P/Wirtanen - posljednji komet ove godine (Screenshot)

Zvjezdarnica Višnjan ovu godinu završava gledajući fluorescentnu zelenu boju posljednje ovogodišnje zvijezde repatice, 46P/Wirtanen, koja se nakon prolaska kraj Zemlje sada sporo kreće kroz sazviježđe Kočijaša, izvijestili su u ponedjeljak iz te Zvjezdarnice.

Komet 46P/Wirtanen snimljen je tijekom približavanja Zemlji teleskopom promjera zrcala od 1 metar, sa Zvjezdarnice Višnjan, Tičan. Intenzivna zelena boja ukazuje da 'atmosfera' kometa, sadrži spojeve ugljika i dušika, toksične cijanide, koji svijetle ovom bojom kada su obasjani sunčevim svjetlom u vakumu.

Kako je komet prošao na 30 udaljenosti Mjesec-Zemlja, nije bilo opasnosti i, kako ističu iz Zvjezdarnice, imali su posebnu priliku za blisko snimanje, iako im se kometski rep sakrio iza 'glave' kometa. Slika je nastala kao zbroj 36 snimaka napravljenih kroz tri kolor filtra, a obradili su je Gregor Kervina, Vedran Doboš i Aco Momčilović.

Kako se navodi u priopćenju, ova je godina za višnjansku Zvjezdarnicu bila 'godina za pamćenje', ekipa koju vodi Fran Hrženjak radila je na robotizaciji teleskopa, odnosno njegovu modificiranju. Tako se teleskop od 1 metra promjera objektiva, kojeg je konstruirala i u Italiji koristila astrofizičarka Margherita Hack, sada nalazi u novoj višnjanskoj prosmatračnici na Tičanu. Teleskop je postao velika, robotizirana astronomska kamera, a od Centra za mala tijela, Međunarodne astronomske unije je dobio kodno ime - *L01*.

Tijekom godine mnoštvo volontera i podupiratelja omogućili su rad zvjezdarnice, gostujući astronom Enrico Pettarin i Korado Korlević su radili s grupama učenika, a razvila se i nova metoda rada koja omogućava kompetitivnost i u lošijim meteorološkim uvjetima i konkurentnost spram "pustinjskih" zvjezdarnica.

Na taj je način postignuto da "Zvjezdarnica Višnjan, Tičan, tijekom 2018. postane treća zvjezdarnica svijeta po broju asistencija u praćenju opasnih asteroida ili četvrta po broju mjerenja svih opasnih asteroida (više od 800 asistencija). Po odrađenom poslu je tijekom ove godine prestigla zvjezdarnice Kineske akademije te Japanske i Europske svemirske agencije, ali i mnoge druge zvjezdarnice koje su stvarale astronomsku povijest", navodi se u priopćenju.

Na kongresu u Knoxvillu (SAD), astronomi su ocijenili koliko je važan posao odradila "L01 - Višnjan" zahvaljujući mogućnosti da vrši mjerenja unutar 12 do 24 sata nakon objava iz Arizone, Kalifornije i Havaja, te je tijekom godine postala i dio IAWN-a, svjetske mreže za rano otkrivanje i praćenje opasnih nebeskih tijela (Internationai Asteroid Warning Network).

24.12.2018. 12:44:00
http://metro-portal.hr/zvjezdarnica-visnjan-prati-komet-46p-wirtanen/116060/