Metro-portal.hr

objavljeno 25.08.2011. 16:59:00
KULTURA I AKTIVIZAM

Zviždači na Zagrebi! Festivalu

Četvrto izdanje Zagrebi! Festivala ugostit će najpoznatijeg svjetskog zviždača prije Assangea i ekipe, Jeffreya Wiganda

Tri dana odličnih sadržaja

Zviždači i njihov doprinos javnom interesu i društveno-političkome napretku tema su ovogodišnjeg Zagrebi! Festivala, koji će se održati od 9. do 11. rujna na nekoliko lokacija - na Trgu bana Josipa Jelačića, u Ilici, u kinu Europa i Dokukinu.

Četvrto izdanje ovog društveno angažiranog festivala ugostit će tako jednog od najpoznatijih među njima, najvećeg boraca protiv pušenja te za etičnost u poslovanju korporacija i javne uprave Jeffreya Wiganda. Bivši potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj u američkoj duhanskoj tvrtci Brown & Williamson javnosti je u emisiji 60 minutes otkrio načine na koje duhanska industrija dokazano kancerogenim aditivima kod konzumenata stvara izrazitu ovisnost, a sebi bilionski profit.

No, svjetsku slavu Wigand je stekao tek kada je njegovu zviždačku priču na holivudsko platno prenio Michael Mann u nagrađivanom filmu Probuđena savjest (The Insider), u kojem ga je utjelovio Russell Crowe, dok ulogu novinara tumači Al Pacino. Projekcija filma u kinu Europa bit će uvod u Wigandovo predavanje Pogled iznutra (Inside the Insider) o transparentnosti poslovanja, odgovornosti korporacija i političara, ulozi nevladinih organizacija i posebno novinara i medija u stvaranju zdravijeg društva, diskriminaciji zviždača, pozadini industrije duhana, nikotinu i zdravlju.

U daljnjem programu Festivala, za okrugli stol Wigand će sjesti, razgovarati o problematici i usporediti iskustva s hrvatskim zviždačima - prosvjetnom inspektoricom Stanović, Srećkom
Sladoljevim iz Imunološkog zavoda, Robertom Matijevićem iz Carine i Damirom Mihanovićem iz Croatia osiguranja.

Čak dvjema izvedbama predstave Poseban teret na glavnom će se gradskom trgu predstaviti francuska plesna skupina Beau Geste (koreograf Dominique Bauvin), neobičnim duetom plesača Philippea Priassoia i bagera (!). Predstava iz novog kuta komentira izgradnju u starogradskim blokovima.

Zagrebi! Festival otvorit će i pratiti snažni internacionalni dokumentarnofilmski program zviždačke tematike u suradnji s Dokukinom, a kao gost u Zagreb dolazi srpski redatelj Želimir Gvardiol, autor filma iz selekcije - Izdajnik protiv zločinca o notornom pravnom slučaju bivšeg generala JNA Vladimira Trifunovića. S redateljem nakon projekcije publika imati priliku razgovarati. Belgijski film Ne baš taliban (Not Quite the Taliban) jordanskog redatelja Fadija Hindasha progovara o tabuima i licemjerju u arapskom svijetu, što potkrijepljuje i svojim primjerom kada prateći reakcije sugrađana priznaje da je gay.

Film o meksičkom plaćenom ubojici, članu meksičkog narko-kartela koji postaje zviždač, Plaćeni ubojica - soba 164 (El Sicario - Room 164) redatelja Gianfranca Rosija, u francusko-talijansko-američkoj produkciji, insajderska je priča s one strane zakona.

No, čin svečanog otvoranja obilježit će otkrivanje privremenog spomenika u zlatu Tomislavu Gotovcu, na početku Ilice, kao hommage njegovom radu 'Volim zagreb' iz 1981. Spomenik postavlja Zagrebi! Festival u suradnji s akademskim kiparom Krešimirom Katušićem, a u sjećanje na izuzetnog umjetnika, prvog domaćeg 'umjetničkog zviždača'.

Praćenje i sudjelovanje u programu Zagrebi! Festivala besplatno je za sav program osim
filmskog, za koji se naplaćuje ulaz od 20 kuna za svaku projekciju, dok je za film Izdajnik
protiv zločinca ulaznica samo 15 kuna. Detaljnije o programu možete se informirati na
www.zagrebi.com.

Zagrebi! Festival sufinanciraju Gradski Ured za obrazovanje, kulturu i sport, Veleposlanstvo SAD-a, HAVC, Institut Francais i Turistička zajednica grada Zagreba.

25.08.2011. 16:59:00
http://metro-portal.hr/zvizdaci-na-zagrebi-festivalu/62573/