Metro-portal.hr

objavljeno 24.02.2011. 08:15:00
POTRES U CHRISTCHURCHU

Žrtve rastu: 98 poginulih, 226 nestalih

Broj mrtvih u razornom potresu koji je u utorak pogodio Christchurch na Novome Zelandu porastao je na 98, a još se 226 ljudi smatra nestalima

Fotografija vijesti

Međunarodne spasilačke službe nastavile su velikim intenzitetom tragati za preživjelima, iako su nade da će takvih još biti sve manje, prenosi Hina. Iskusni spasitelji iz Japana i Sjedinjenih Država koriste se posebno obučenim psima i sofisticiranom opremom za traganje, ali od srijede popodne po mjesnom vremenu pod ruševinama nisu pronašli nijednu preživjelu osobu.

"U ovom trenutku nemamo nijedan aktivan kontakt ni sa kim, niti bilo kakav znak života na bilo kojoj od lokacijama na kojima radimo", izjavio je koordinator spasilaca Jim Stuart Black. "Nadamo se najboljem, a pripremamo se za najgore", dodao je.

U ovome trenutku najviše se pretražuju ruševine šesterokatnice u kojoj se u trenutku potresa nalazilo 120 osoba, među kojima dvadesetak japanskih studenata. Na trećem katu te zgrade nalazila se škola stranih jezika. Pod ruševinama katedrale Spire navodno su 22 osobe.

Stručnjaci također strahuju da bi se mogao srušiti obližnji neboder od 26 katova, koji se opasno nagnuo, i izazvati domino efekt među teško oštećenim zgradama u blizini. Potres, najrazorniji u zadnjih 80 godina na Novom Zelandu, dogodio se u utorak. Magnituda mu je bila 6,3 po Richteru, a epicentar pet km od Christchurcha, na dubini od četiri km. Ozlijeđeno je ukupno oko 2500 ljudi.

24.02.2011. 08:15:00
http://metro-portal.hr/zrtve-rastu-98-umrlih-226-nestalih/55741/