Metro-portal.hr

objavljeno 20.04.2010. 20:53:00
NEUGODAN MIRIS

Zrak u Slavonskome Brodu onečišćen, gradonačelnik proziva županijsku vlast

U tri mjeseca čak su 18 puta prekoračene granične vrijednosti za sumporovodik, najgore je bilo 14. veljače

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara proziva županijske čelnike jer nisu informirali građane o onečišćenjima
Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara proziva županijske čelnike jer nisu informirali građane o onečišćenjima (Danijel Soldo/CROPIX)
Podatci o kakvoći zraka u Slavonskome Brodu, prikupljeni u veljači, ožujku i travnju, pokazuju prekoračenje najviših dopuštenih vrijednosti sumporovodika, izvijestio je danas županijski upravni odjel za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša, a gradonačelnik Mirko Duspara je prozvao županijske i državne službe jer grad i građane nisu izvijestili o tromjesečnu prekoračenju dopuštenih vrijednosti sumporovodika u zraku.

U tijeku tri navedena mjeseca čak su 18 puta prekoračene granične vrijednosti za sumporovodik. Zrak je bio najonečišćeniji 14. veljače kad je po prostornom metru izmjereno 20 mikrograma, a dopušteno je sedam, doznaje se od Miroslava Jarića, županijskog pročelnika za komunalnu djelatnost i zaštitu okoliša. Napomenuo je kako je onečišćenje zraka najvjerojatnije uzrokovao rad Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić (HDZ) o svemu je izvijestio mjerodavna državna tijela i resorno ministarstvo. "Problem onečišćenosti zraka u ovome dijelu županije očito postoji i izravno utječe na zdravlje građana i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da toga više ne bude", izjavio je Marušić novinarima. Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković rekao je kako do sada izmjerene koncentracije stvaraju neugodan miris. Jako je teško reći koliko dugotrajna izloženost nižim prekoračenim vrijednostima utječe na ljudsko zdravlje, dodao je, ocijenivši i kako neugodan miris može stvoriti teškoće stanovnicima uza Savu u blizini bosanskobrodske rafinerije .

Nakon objave podataka o onečišćenju zraka gradonačelnik Duspara (HSP) sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare, prozvavši mjerodavne županijske i državne službe što grad i građane nisu izvijestile o tromjesečnu prekoračenju dopuštenih vrijednosti sumporovodika u zraku.

Bosanska rafinerija proizvodi oko 1,3 milijuna tona nafte na godinu, a možete samo zamisliti kako će biti kad bude proizvodila 4,5 milijuna tona, a to joj je u planu, rekao je gradonačelnik, istaknuvši kako se tomu treba suprotstaviti.

Najavio je da će od JANAF-a tražiti da poništi ugovor o transportu nafte do bosanske rafinerije sve dok se ne zajamči da će ugraditi pročišćivače. Na gradonačelnikove prozivke da ga nije obavijestio o onečišćenju župan Marušić odgovorio je kako su podatci o kakvoći zraka javnosti svaki dan dostupni na stranicama DHMZ-a. Čim smo uočili povećane koncentracije, obavijestili smo mjerodavne službe, kazao je župan, a to je mogao učiniti i gradonačelnik. (hina/metro-portal)

20.04.2010. 20:53:00
http://metro-portal.hr/zrak-u-slavonskome-brodu-oneciscen-gradonacelnik-proziva-zupanijsku-vlast/38309/