Metro-portal.hr

objavljeno 22.12.2009. 20:19:52
NEVIDLJIVE ČESTICE

Zrak na ulici je čišći od onog u školskim učionicama

Najviše razine štetnih čestica zabilježene su tijekom umjetničkih aktivnosti poput slikanja ili lijepljenja

(Wikipedia)

Istraživanje objavljeno u časopisu Environmental Science & Technology pokazalo je nevjerojatan podatak da zrak u nekim školskim učionicama može sadržavati više ekstremno malih čestica zagađivača od vanjskog zraka koji je i sam poprilično zagađen.

Kako prenosi Science Daily, australski i njemački znanstvenici jako su zabrinuti zbog utjecaja tih čestica na zdravlje budući da se one vrlo lako udišu duboko u pluća.

Dosadašnja istraživanja više su se usredotočila na vanjske izvore tih nevidljivih čestica, posebice na ispušne plinove automobila, a vrlo su se malo istraživali unutrašnji izvori zagađenja u učionicama.

Kako bi se to promijenilo, u najnovijem istraživanju analizirale su se razine ultrafinih čestica u tri osnovne škole u australskom gradu Brisbaneu. Stručnjaci su otkrili da je razina čestica u mnogim učionicama značajno viša nego na vanjskom zraku.

Najviše razine pojavljuju se tijekom umjetničkih aktivnosti poput lijepljenja, slikanja ili crtanja. Visoke razine ultrafinih čestica zabilježene su i prilikom korištenja deterdženta za čišćenje.

22.12.2009. 20:19:52
http://metro-portal.hr/zrak-na-ulici-je-cisci-od-onog-u-skolskim-ucionicama/29200/