Metro-portal.hr

objavljeno 17.04.2010. 10:04:08
VULKANSKI PEPEO

Zračni promet u kaosu, i Slovenija zatvorila zračni prostor

Divovski oblak pepela iz vulkana na Islandu nastavlja i preko vikenda paralizirati zračni promet u dobrom dijelu Europe, prikovavši za tlo milijune putnika diljem svijeta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Zbog vulkanskog pepela Slovenija je u subotu u 6 sati u cijelosti zatvorila svoj zračni prostor, objavilo je ministarstvo prometa. Ministarstvo navodi da zabrana letova do visine 10.500 metara vrijedi do opoziva i da se stanje pažljivo prati.

Već sinoć zatvoren je zračni prostor u sjeveroistočnom dijelu države, te mariborska zračna luka, trenutačno jedini operativni aerodrom budući da je ljubljanski aerodrom "Jože Pučnik" već desetak dana zatvoren zbog obnove piste.

Potpuno ili djelomice zatvoreni su zračni prostori iznad Njemačke, Austrije, Poljske i Češke, uz ranije zatvorene zračne luke u Irskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Francuskoj i Belgiji.

"Trenutna predviđanja pokazuju da će stanje biti sve gore čitavu subotu", objavile su u petak britanske službe za zračni nadzor. Ograničenja koja su ukinuta u Škotskoj, Sjevernoj Irskoj i na sjeveru Engleske ponovno su stupila na snagu.

Tri pariške zračne luke Roissy, Orly i Bourget bit će zatvorene do subote popodne. Ukupno je u Francuskoj zatvoreno ili će to biti 35 zračnih luka. Talijanski zračni promet bit će zatvoren na cijelom sjeveru Italije u subotu do ranog popodneva.

U Njemačkoj je zatvaranje zračnog prostora produljeno najmanje do ranog popodneva u subotu u 16 međunarodnih zračnih luka a Lufthansa je ukinula sve letove predviđene u Njemačkoj do subote u podne.

Zračni promet je u potpunosti ili djelomično prekinut u baltičkim zemljama, Češkoj, Austriji, Mađarskoj, sjeverozapadu Rumunjske, Poljskoj gdje se u Krakowu u nedjelju očekuju izaslanstva na pogrebu predsjednika Lecha Kaczynskog.

Zrakoplovna tvrtka KLM objavila je otkazivanje svih europskih letova s polaskom iz nizozemske zračne luke Schipol najmanje do subote u podne. Skandinavska zrakoplovna tvrtka SAS upozorila je da bi mogla biti natjerana privremeno otpustiti do 2500 zaposlenih u Norveškoj, počevši od ponedjeljka, ako avioni ostanu na tlu.

Niskobudžetna zrakoplovna tvrtka Ryanair otkazala je svoje letove u Sjevernoj Europi i u baltičkim zemljama do ponedjeljka rano popodne. Poremećena su kretanja milijuna putnika, posebice u Velikoj Britaniji gdje za vikend završavaju uskršnji školski praznici. Ironijom sudbine islandski je zračni promet pošteđen.

Poremećaji su se osjetili u cijelom svijetu. Većina letova američkih kompanija iz ili u Europu otkazano je u petak. Paraliza zračnog prometa stoji sektor više od 200 milijuna dolara dnevno, ocijenila je Međunarodna udruga zračnog prometa. (hina/metro-portal)

17.04.2010. 10:04:08
http://metro-portal.hr/zracni-promet-u-kaosu-i-slovenija-zatvorila-zracni-prostor/38053/