Metro-portal.hr

objavljeno 26.06.2019. 10:31:00
TFF

Zombiji, moljci, sovjetski psi i 'prašćina' u filmskoj konkurenciji 17. Tabora

U glavnom filmskom programu 17. Tabor Film Festivala posjetitelji će uživati u najboljim recentnim kratkometražnim filmovima domaće i svjetske produkcije

17. Tabor Film Festival
17. Tabor Film Festival (TFF)

Za Grand prix festivala, najbolji domaći film kao i posebna priznanja žirija ove će se godine natjecati četrdesetak filmova u međunarodnoj i domaćoj konkurenciji.

Među doista izvrsnim filmskim ostvarenjima u svjetskoj produkciji kratkometražnih filmova nezahvalno je odabirati favorite, no kao mali teaser koji oslikava i ovogodišnju selekciju izdvajamo tri filma iz konkurencije: dobitnik Principal Prize nagrade na ovogodišnjem Oberhausenu, belgijsko-kongoanski film Zombiji četrnaestominutni je glazbeni triler o digitalnoj zombifikaciji.

Smješten u grad Kinshasu, film redatelja Balojia bavi se pitanjem društvenih medija i cijene koja se zbog njih plaća, istodobno slaveći vibrantnu supkulturu grada te vizualno atraktivnim filmskim putovanjem prati njegove metamorfoze iz blistavih noćnih klubova do rijeke zagušene plastičnim otpadom.

Uz Zombije, ovdje svakako treba spomenuti i dobitnika posebnog priznanja na Oberhausenu, ruski film IO kojeg potpisuje kolektiv pod nazivom Art Union Marmelade. Napisan, snimljen i montiran u samo tri dana, film kojeg su režirala trojica mladih redatelja iz St. Petersburga donosi izvanrednu energiju, iskren i oštar portret kompleksnosti ljubavi mladih, kao i iznimno maštovitu uporabu filmskog jezika. Dokumentarni francuski film Swatted bavi se fenomenom swattinga i načinima na koji online igrači izbjegavaju ovu vrstu cyber-bulinga, a koji za njih ponekad može biti i fatalan. U zanimljivom pristupu temi redatelj Ismaël Joffroy Chandoutis radnju oblikuje putem You Tube videozapisa i grafika iz videoigrica.

U ovogodišnjoj se domaćoj konkurenciji nalazi sedamnaest filmova, a uz redatelje koji su već dobro poznati taborskoj publici dolaze i neka nova autorska imena. Redateljica Nikica Zdunić, prepoznatljiva po filmovima izrazite vizualne domišljenosti, na Tabor se vraća s novim ostvarenjem, igranim filmom „Sovjetski psi" o dvoje ljudi koji se različito nose s gubitkom. Jedno dosadno ljeto, usamljenost  i ljubav preko aplikacije tema su igranog filma "Lovebox" redatelja Ivana Turkovića-Krnjaka, a sličnim se tematskim preokupacijama, ovaj put o dvoje koji su se upoznali preko speed date-a, bavi se i redatelj Andrija Mardešić. Što se pak događa kad dvije cimerice saznaju da je umrla vlasnica stana u kojem žive, prikazuje film "Moljci" Tomislava Đurinovića.

Dobitnica nagrade za najbolji eksperimentalni film 2014. godine  Petra Zlonoga festivalskoj će se publici predstaviti s novim animiranim filmom „Jedan od mnogih" u kojem postavlja pitanja o jedinstvenosti i vječnom izmicanju onoga što tražimo. U filmu premijerno prikazanom u svibnju ove godine „Mačka je uvijek ženska" autorice Martina Meštrović i Tanja Vujasinović kroz prizmu feminizma odaju hommage svojoj profesorici, jednoj od najznačajnijih hrvatskih kiparica Mariji Ujević Galetović. Lucija Mrzljak i Morten Tšinakov predstavit će se animiranim filmom „Demonstracija briljantnosti u 4 čina" koji govori "o posebnome, odraslom muškarcu u odijelu", dok Ivana Bošnjak i Thomas Johnson u filmu „Udahnuti život" propituju povezivanje mlade žene s energijom prirode.

Eksperimentalnim pristupom u filmu „Planine" autorica Hrvoslava Brkušić složenim postprodukcijskim procesima izdvaja i prikazuje motive planinskih krajolika iz dijapozitiva tvrtke Zora film, koja se bavila snimanjem nekad dobro poznatih obrazovnih filmova. Distopijska virtualna putovanja u filmu „Gradovi u kojima nisam bio" tema su filma Damira Čućića, dok se u filmu „Jabuka, tri dvopeka, jogurt" Anita Čeko vraća na osjetljiva mjesta svojih tinejdžerskih dana. U dokumentarcu "3. rujna 2015." Sara Jurinčić propituje novinske vijesti i osobna sjećanja na datum iz naslova, dok se fotografijama kao dokumentiranom životu rođaka koji su odselili na Zapad u filmu „Mjesto odakle vam pišem pisma" bavi Nikolina Bogdanović. Tradicijski gastro običaji Istre koji uključuju i klanje „prašćine" tema su filma „Meso" Elvisa Lenića, a život u starosti pod dubrovačkim zidinama prikazuje Ines Jokoš u filmu „Izlazite li vanka?". Priča koja stoji iza svakodnevnog prizora djevojčice Tanje koja s prozora promatra ulicu tema je filma Mie Sidorov „Kako je Tanja ostala sama", dok Josip Lukić u filmu „Doplovit će Rex" prati posljednje slobodne dane gospođe Marine, prije nego će otići na šestomjesečni rad na kruzeru i ponovo se rastati od vlastite djece.

Širok raspon intrigantnih tema, maštovitost u propitivanju odnosa filmskog jezika i novih tehnologija, kao i žanrovska ispreplitanja obilježja su filmova u ovogodišnjoj konkurenciji, a izbor selektora Ivana RamljakaIve RosandićAne Abramović i Davora Kanjira sasvim će sigurno zadovoljiti i najprobirljivije ljubitelje kratkog filma.

17. Tabor Film Festival svoja vrata publici otvara od 11. - 14. srpnja 2019., a uz filmski program posjetitelje čeka i izvrstan koncertni line-up, kao i mnoga popratna događanja. Povoljnije ulaznice mogu se kupiti u preprodaji putem sustava entrio hr.

26.06.2019. 10:31:00
http://metro-portal.hr/zombiji-moljci-sovjetski-psi-i-prascina-u-filmskoj-konkurenciji-17-tabora/119226/