Metro-portal.hr

objavljeno 04.02.2020. 15:00:00
ZAPAMTITE!

Znate li svoj tip kože?

Iako na prvu dehidrirana i suha koža zvuče vrlo slično, manifestiraju se kroz različite simptome i zahtijevaju potpuno drugačiji pristup i njegu

Kakva je vaša koža
Kakva je vaša koža (Arhiva)

Proizvodi za njegu kože ugrubo se dijele prema tipovima kože pa tako postoje preparati za suhu, normalnu, masnu ili mješovitu kožu).

Ponekad zna biti teško odrediti kojem tipu pripadamo. Primjerice, masna koža može u biti posljedica kreme koju trenutačno koristimo, a preteška je.

Tu su još i česte zabune između suhe i dehidrirane kože. Iako na prvu zvuče vrlo slično, manifestiraju se kroz različite simptome i zahtijevaju potpuno drugačiji pristup i njegu.

Vrlo je jednostavno - dehidrirana koža treba vodu. 

Kao što će čaša vode utažiti žeđ, tako će i hidratantna krema donijeti olakšanje dehidriranoj koži. "Dehidriranoj koži nedostaje blistavosti i sjaja, može izgledati pepeljasto te se ispod očiju mogu pojaviti tamni koluti", objašnjava za Mbg dermatolog Joshua Zeichner. Dehidrirana može biti masna i mješovita koža.

Dehidriranoj koži treba dati vode, a to ćete učiniti kroz kreme obogaćene hijaluronskom kiselinom i glicerinom jer se ovi sastojci ponašaju kao spužvice - vežu na sebe vodu i prenose ju u vanjski sloj kože. Koristite i ulja jer ulja također vežu na sebe vodu.

Ako osjećate zatezanje kože lica te je ona na dodir gruba, najvjerojatnije je riječ o suhoj koži. Njoj ne nedostaje vode, nego masnoća. Luči se premalo sebuma koji je zaslužan za mladenački izgled kože. Suha koža predispozicija je za pojavu ekcema. Simptomi kroz koje se manifestira su ljuštenje, hrapavost na dodir i svrbež. Tu su još bore i crvenilo.

Suhoj koži trebaju proizvodi na bazi ulja je prodiru duboko u nju i njeguju je. Dobrodošli su i proizvodi koji tvore zaštitni, ali prozračni film te joj na taj način osiguravaju dovoljno masnoća.

04.02.2020. 15:00:00
http://metro-portal.hr/znate-li-svoj-tip-koze/123560/