Metro-portal.hr

objavljeno 25.07.2013. 09:45:00
BEBA

Znate li što znači ime novorođenog princa?

William i Kate su, poštujući tradiciju, nazvali novorođenoga sina George, što bi se trebalo svidjeti kraljici Elizabeti II. i povjesničarima i kladioničarima

Malac bi mogao biti sedmi kralj George
Malac bi mogao biti sedmi kralj George (Twitter)

Dječakova službena titula glasi Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ George od Cambridgea, pa sada Britanci imaju dodatni razlog za slavlje jer je to ime bilo među vodećim imenima na kladionicama.

Ako stupi na prijestolje i zadrži ime, novorođeni dječaćić, treći po redu za britansku krunu, bit će sedmi kralj George.

Sveti zaštitnik Engleske, ime George se smatra simbolom poštenja, neustrašivosti i otmjenosti. To je ime bilo jako cijenjeno početkom XX. stoljeća i neprekidno je među dvadeset najpopularnijih imena u Velikoj Britaniji od 1996.

Ime Louis je odabrano u počast lorda Louisa Mountbattena, zadnjeg britanskog namjesnika u Indiji, ubijenog u atentatu IRA-e 1979. Srednje ime kraljice Elizabete II. je Alexandra pa se nagađa da je zato i kraljevićevo drugo ime Alexander.

Kate i William su obznanili odabir imena nekoliko sati nakon što su stigli u Bucklebury u kuću Kateinih roditelja, gdje će provesti sljedeće dane.

Nakon što su sina pokazali svijetu u utorak, mladi par je proveo noć u londonskoj palači Kensington, gdje je kraljica Elizabeta II. kratko posjetila praunuka.

Taj povijesni susret je bio prvi u 120 godina između jednog monarha na funkciji i trećeg u redu nasljeđivanja. Posljednji takav susret se zbio 1894. kada je kraljica Victoria posjetila svog praunuka, budućeg Edvarda VIII.

25.07.2013. 09:45:00
http://metro-portal.hr/znate-li-sto-znaci-ime-novorodjenog-princa/79464/