Metro-portal.hr

objavljeno 23.11.2013. 18:40:44
SAVJETI

Znate li što je obavezna zimska oprema u Hrvatskoj?

Obavezna zimska oprema u Hrvatskoj su četiri zimske (ili M+S) gume ili četiri ljetne gume s minimalnom dubinom profila 4 mm i lanci

Pripremite se za zimu
Pripremite se za zimu (Automania)

Gume su izuzetno važne za sigurnu vožnju. U kalendarskom smo razdoblju kada su niže i trajno niske temperature zraka, a pojava poledice i leda, te snijega na asfaltu može se očekivati svaki dan. Zato ste do sada već morali provjeriti u kakvom su stanju gume na vašem vozilu i u kojoj je mjeri spremno za vožnju po snijegu, odnosno u zimskim uvjetima.

Dobro je da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume. Najbolje je, već od mjeseca studenoga, staviti na automobil sve četiri zimske gume, od istog proizvođača (marke), istog modela i iste dimenzije koju propisuje proizvođač automobila. Ako živite u dijelu Hrvatske u kojoj snježne radosti nisu tako česte, možete voziti dalje i na ljetnim gumama, ali morate biti svjesni ukoliko dođe do pojave veće količine snijega da s vozilom onda ne izlazite na prometnice, ako to nije nužda. I naravno ako vozite na ljetnim gumama, da imate lance za snijeg u vozilu te ih po potrebi koristite.

Važno je svakako napomenuti kako na vozilu smijete po Zakonu imati gume dimenzije koje su zapisane u prometnoj dozvoli, a prema tim istim dimenzijama guma kupuju se i odgovarajuće dimnezijei lanaca za snijeg, jer njihova dimenzija ovisi od dimenzija guma, te svaki lanac ne može na bilo koju gumu. 

Kupite lance za snijeg i držite ih u vozilu te ih po potrebi koristite

OVO JE PROPISANA ZIMSKA OPREMA U HRVATSKOJ:
- zimske gume (ili M+S mud+snow) na svim kotačima ili,
- ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg spremnim za montažu na pogonske kota
če

Detaljnije o zimskoj opremi pročitajte na portalu Automania.hr

23.11.2013. 18:40:44
http://metro-portal.hr/znate-li-sto-je-obavezna-zimska-oprema-u-hrvatskoj/81772/