Metro-portal.hr

objavljeno 14.01.2023. 12:00:00
SAVJETI

Znate li simptome streptokokne infekcije?

U prosincu je već u Hrvatskoj zabilježen rast broja zaraženih, a sad je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio preporuke kako se ponašati ako otkrijemo streptokoknu bolest

Evo kako ćete je prepoznati...
Evo kako ćete je prepoznati... (Arhiva)

Streptokok je uzročnik brojnih oboljenja, no najčešće bolesti koje uzrokuje je upala grla (angina) i šarlah. 

No, osim toga se može dogoditi da smo si sami krivi - nismo dovoljno čistili kuću, vjerovali ili ne, jer bakterije se nalaze posvuda, a neke od njih su prilično opasne.

Upravo iz tog razloga donosimo par savjeta kako bi trebali čistiti... 

Četkica za zube - istraživanja sugeriraju kako se niz ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, udar, artritis i kronične infekcije, može povezati s nehigijenskim četkicama.

Kuhača - drvo je poroznije od plastike i metala, što ga čini lakšom metom klica i bakterija. Bakterija koja je obično dominantna u kuhinji jest E.coli, a dolazi iz sirovog mesa ili od djece loših higijenskih navika. Ovo može dovesti do ozbiljnog trovanja hranom.

Kuhinjska spužva - topla, vlažna i pozorna priroda spužva idealno je područje za razvoj bakterija. U ovim uvjetima jedna bakterija može se razmnožiti na 4 milijuna za samo osam sati. Većina kuhinjskih spužvi sadrži E.coli i salmonelu.

Jastuk - novi jastuk udvostručit će svoju težinu u tri godine, zahvaljujući ostacima prašine i grinja koji se skupljaju unutar njega. Ovo može uzrokovati vrućicu, ekcem ili astmu, posebice kada licem dodirujete jastuk i udišete ostatke. Pomaže pranje jastuka svakih par mjeseci na 60 stupnjeva Celzijusa. Mijenjajte ih svake 2 godine.

Plastična daska za sjeckanje - sadrži 50 puta više bakterija od wc daske. Razlog je taj što se wc daske regularno čiste, za razliku od daski za sjeckanje. Kako bi je očistili, upotrijebite sredstvo za dezinfekciju, a zatim isperite vrućom vodom. Držite daske za sjeckanje mesa odvojeno od onih za povrće kako bi ste sprječili širenje bakterija poput E.coli na namirnice koje jedete sirove. Zamijenite ju nakon 3 godine.

Ručnici - kupaonske ručnike treba prati jednom tjedno na 90 stupnjeva Celzijusa, kako bi se uništila bakterija stafilokok aureus, koja se može prenijeti s kože na tkaninu. Normalno benigna, bakterija može izazvati infekciju ukoliko dođe u kontakt s ranom, a može preživjeti samo na suhim površinama. Ručnike možete koristiti dugo vremena ukoliko ih redovno perete.

14.01.2023. 12:00:00
http://metro-portal.hr/znate-li-simptome-streptokokne-infekcije/140715/