Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2012. 21:35:00
ALKOHOL NAŠ SVAGDAŠNJI

Znate li se kvalitetno opiti?

Svaka "šuša" zna potegnuti bocu žestice i ujutro se probuditi s opakom glavoboljom. S druge strane, jeste li se ikada zapitali što alkohol doista radi našem tijelu?

Fotografija vijesti

„Ma, kakvo je ovo pitanje?" zasigurno ćete pomisliti nakon što pročitate naslov, uvjereni da nema toga što ne znate o alkoholu, njegovom utjecaju na vaš organizam i svim ružnim nuspojavama s kojima se obično susrećete dan poslije.

Pa ipak, unatoč tomu što nimalo ne sumnjamo u znanje koje crpite iz vašeg impresivnog dugugodišnjeg iskustva iz prve ruke, vjerujemo da postoji još dosta toga što niste znali o utjecaju alkohola na naš mozak i tijelo.

Unatoč tomu što alkohol zbog čitavog niza fizioloških razloga drukčije djeluje na svakoga od nas, u velikoj većini slučajeva biološki procesi koji se događaju u tijelu potpuno su isti kod svakoga.

Što se događa kad počnemo piti?

Nakon što konzumiramo neko alkoholno piće, ono prolazi kroz jednjak i ulazi u tanko crijevo. Krvožilni sustav rapidno raznosi etanol po cijelom tijelu, gdje ga apsorbira tkivo, u količini razmjernoj sadržaju vode. Koliko brzo će naše tijelo apsorbirati i metabolizirati alkohol ovisi o njegovom udjelu u piću te jesmo li ga unijeli na prazan ili pun želudac.

Većina alkohola u krvotok ulazi preko zida tankog crijeva. Razina alkohola u krvi počinje se povećavati u onom trenutku kad počnete unositi više alkohola nego ga tijelo može razgraditi.

Posao razgradnje alkohola u tijelu vrši jetra, koja ga razgrađuje uvijek jednakom brzinom, a iz tijela ga izbacuje putem daha, znoja i urina. Upravo ova karakteristika čini alkotestove na dah vrlo pouzdanim pokazateljima stvarne alkoholiziranosti.

Bubrezi tjeraju tekućinu direktno u mjehur, zbog čega većina nas mora često posjećivati WC dok pijemo. Pretjerano mokrenje izaziva dehidraciju u tijelu, što je često glavni uzrok jutarnjeg mamurluka. Upravo zbog toga stručnajci preporučaju obilno hidriranje vodom za vrijeme opijanja i nakon njega.

Zašto mi se nakon nekog vremena počne spavati?

Krivac za osjećaj snažne pospanosti, znojenje, vrtoglavicu i zamućeni um nije sami alkohol, već niska razina šećera u krvi, zbog koje većina nas nakon početne alkoholne euforije naglo „padne".

Zašto želim jesti nešto masno i slano?

Iako mnogi misle da se radi o strašnoj želji za masnom hranom, naše tijelo zapravo žudi za ugljikohidratima, kako bi pobijedilo osjećaj letargije i umora. Upravo zbog toga većina nas osjeća neutaživu glad nakon opijanja.

Zašto mi je muka sutradan?

Osim već spomenute dehidracije kao glavnog razloga za mamurluk, mučninu izaziva i utjecaj alkohola na jetru. Naime, kad se mora boriti s prerađivanjem velikih količina alkohola, jetra proizvodi acetaldehid kao nusproizvod, supstancu sličnu vinskom octu, koji ima štetan utjecaj na mozak i želudac, zbog čega osjećamo mučninu, žgaravicu i povraćanje.

Osim toga, alkohol uništava zalihe vitamina i minerala, koji su vrlo važni za pravilno funkcioniranje organizma.

Može li mi alkohol pomoći da lakše zaspem?

Iako neki ljudi smatraju da im čašica prije spavanja pomaže lakšem zaspivanju, istraživanja su pokazala kako dehidracija uzrokovana alkoholom narušava kvalitetu sna, zbog čega ćemo se probuditi umorni, bez obzira na to što smo spavali 10 ili više sati.

Nisu sva pijanstva jednaka

Euforija - 0,3 do 1,2 promila u krvi

* porast samopouzdanja

* nemogućnost duge koncentracije

* zamućivanje dobrog prosuđivanja

* problemi s finim pokretima, poput pisanja ili potpisivanja

Uzbuđenje - 0,9 do 2,5 promila u krvi

* osjećaj pospanosti

* zaboravljanje stvari koje su se nedavno dogodile

* spore reakcije

* nekoordinirani pokreti tijela

* pomanjkanje ravnoteže

* zamućivanje vida

* otupljivanje svih osjetila (sluha, okusa, osjeta)

Zbunjenost - 1,8 do 3,0 promila u krvi

* neznanje gdje se osoba nalazi ili što radi

* vrtoglavica i posrtanje

* snažne emocionalne reakcije - agresivnost, plakanje ili pretjerano iskazivanje nježnosti

* snažan osjećaj pospanosti

* frfljanje u govoru

* neosjetljivost na bol

Umrtvljenost - 2,5 do 4 promila u krvi

* osoba se jedva može micati

* izostanak reakcije na podražaje

* osoba na može stajati ili hodati

* povraćanje

* povremeno gubljenje svijesti

Koma - 3,5 do 5 promila u krvi

* nesvjestica

* izostanak refleksa (zjenice ne reagiraju na promjene svjetla)

* tijelo im djeluje hladno na dodir

* sporo i plitko disanje

* usporavanje pulsa

Smrt - više od 5 promila u krvi

* prestanak disanja i smrt bez liječničke intervencije

Okej, znamo da vam cijela stvar djeluje puno manje zabavnom sad kad znate što alkohol točno radi vašem tijelu. Bez obzira na ovo, opuštanje uz alkohol s vremena na vrijeme neće vam trajno naškoditi. Ipak, znajte svoje granice.

31.05.2012. 21:35:00
http://metro-portal.hr/znate-li-se-kvalitetno-opiti/71534/