Metro-portal.hr

objavljeno 06.04.2013. 19:18:00
NIJE U ŠOLDIMA SVE

Znate li kolika je cijena ljubavi?

Ljubav možda i jest izmišljena za siromašne, ali novac i imovina nisu jedine stvari na kojima ljubav uzima svoj danak u našim životima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Unatoč tomu što vole govoriti kako je ljubav nešto u čemu uživaju uglavnom oni siromašni (budući da si ništa drugo ne mogu priuštiti), ljubav itekako ima svoju cijenu, ali ne nužno onu na koju biste prvo mogli pomisliti.

Naime, istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu proveli su istraživanje koje je prvi put u povijesti pokušalo odgovoriti na pitanje utjecaja pronalaženja nove ljubavi na broj prijatelja koje osoba ima. Rezultati su iznenadili čak i same znanstvenike.

Naime, pokazalo se kako se započinjanjem nove ljubavne prosječna osoba odriče čak dva bliska prijatelja. Znanstvenici su istražili broj ljudi u uskoj mreži bliskih osoba koju netko ima te zaključili da se taj broj ulaskom u novu vezu smanjuje sa pet na četiri. Budući da je jedna od tih osoba i novi partner, lako je zaključiti kako se zapravo gube dva bliska prijatelja.

Profesor Dunbar, autor studije, tvrdi kako najvjerojatnije objašnjenje ove pojave leži u manjku slobodnog vremena koje osoba može posvetiti prijateljima, budući da nova veza većini nas zauzme znatan dio naše svakodnevice.

Za potrebe istraživanja, krug bliskih prijatelja definiran je kao osobe s kojima se viđamo barem jednom tjedno i na čiju emocionalnu potporu možemo računati kad nam je teško. Muškarci prosječno imaju između četiri i pet bliskih prijatelja, dok je kod žena taj broj između pet i šest.

Pokazalo se i kako „širi" društveni krug prosječne osobe iznosi oko 150 ljudi, u što su ubrojeni svi prijatelji, obitelj i poznanici. Zanimljivo, prosječna osoba istovremeno ima 229 prijatelja na Facebooku.

06.04.2013. 19:18:00
http://metro-portal.hr/znate-li-kolika-je-cijena-ljubavi/71594/