Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2010. 14:52:00
TOP OPSESIJE

Znate li koje je najčešće postavljano pitanje na internetu 2010.?

Pored nesreće u Meksičkom zaljevu i SP-a u Južnoj Africi najtraženiji internetski pojmovi uključivali su uglavnom imena poznatih glumaca i pjevača i iPhone

Yahoo
Yahoo (Getty Images)

U 2010. godini na internet su najzanimljivije bile svjetske vijesti poput nesreće u Meksičkom zaljevu i Svjetskog nogometnog prvenstva dok su poznate ličnosti pale na drugo mjesto na ljestvici interesa. Najčešće postavljano pitanje na internetu ove godine je pak bilo „kako vezati kravatu", tvrdi Yahoo. Ovo je prvu put u deset godina da su na Yahoou klasične vijesti bile zanimljivije od tračeva i poznatih glumaca i glazbenika. Vera Chan, analitičarka internetskih trendova i jedna od glavnih urednica pri Yahoou, kaže da je nesreća na bušotini British Petroleuma u Meksičkom zaljevu bila najzanimljivija tema na tražilicama iz nekoliko razloga. Prvo, sama nesreća je otvorila brojna pitanja koja se isprepliću u nekoliko različitih sfera poput zaštite okoliša, energije, katastrofa na radnom mjestu i uloga koje velika vlade imaju u svim navedenim aspektima.

Svjetsko nogometno prvenstvo je s druge strane bila popularna tema u dva smisla - sportskom i kulturološkom. Ljudi nisu tražili podatke o reprezentacijama i igračima već su se zanimali i za Južnu Afriku iz perioda post-apartheida. Isto tako korisnici interneta su htjeli saznati nešto više o vuvuzelama. Popis najpopularnijih tema objavljen je u srijedu i od velike je koristi u određivanju najaktualnijih trendova u pretraživanju interneta i vijesti i to u nekoliko kategorija.

Od ostalih osam (prve dvije su dakle BP i Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoj Africi) unutar top 10 kategorija njih sedam ima veze opčinjenošću s poznatima. Miley Cyrus je na trećem mjestu na listi najtraženijih, slijedi je starleta Kim Kardashian. Na petom mjestu je Lady Gaga, na sedmom glumica Megan Fox, pa Justin Bieber, televizijski show American Idol i Britney Spears na desetom. Iznenađenje je iPhone koji drži šesto mjesto.

Kad se radi o pitanjima koja sadržavaju riječ „kako", na prvom mjestu je „kako vezati kravatu", na drugom „kako smršavjeti", na trećem „kako se ljubiti" i na četvrtom „kako napisati životopis".

U poslovnim sferama najtraženiji pojam je „nezaposlenost", zatim „tvrtke Wall Street" i „povlačenje". Yahoo je objavio i popis najvećih opsesija koje su definirane ovako - osoba, fenomen pop-kulture, politička stranka, gadget, iritantna pošast koja je potaknula stalno nadgledanje putem interneta i opsesivno pretraživanje svega što ima veze s njom.

Kao najveća opsesija 2010. godine ostat će upamćen, naravno, iPhone, zatim Lindsay Lohan, iPad i televizijske serije „Glee" i „Jersey Shore". A sve navedeno zaista puno toga govori o tome kakva je bila godina koja je na samom kraju i o svim revolucionarnim zbivanjima u politici i tehnologiji, zaključila je na kraju Chan.

02.12.2010. 14:52:00
http://metro-portal.hr/znate-li-koje-je-najcesce-postavljano-pitanje-na-internetu-2010/52085/