Metro-portal.hr

objavljeno 10.05.2018. 18:01:00
NEVJEROJATNO!

Znate li da je u Sunčevu sustavu postojao još najmanje jedan planet?

Smatra se da je izguljeni planet bio je veličine Marsa ili Merkura.

Bilo je svega prije...
Bilo je svega prije... (Pixabay)

Asteroid koji je 7. rujna 2008. godine udario u sudansku pustinju otkrio nam je tajnu: o dijamantima koji su najvjerojatnije milijardama godina bili dijelom planeta koji više ne postoji.

Stručnjaci su u meteoritima pronašli materijale slične našim dijamantima, što je bilo prvi puta da su takvi materijali pronađeni u tijelu koje je pristiglo iz svemira, piše u istraživanju objavljenome u časopisu Nature Communications.

Otkriće nam pruža informacije o ranim danima našeg Sunčevog sustava, prije oko 4.4 milijarde godina, kada je u zoni oko sunca postojalo još mladih planeta. Iz mnogih od njih nastali su planeti koje danas poznajemo, a ostali su pali prema Suncu ili su bili odbačeni izvan Sunčevog sustava.

Meteoriti su formirani nakon što je asteroid ušao u Zemljinu atmosferu i eksplodirao 37 kilometara iznad Nubijske pustinje u Sudanu. Nakon eksplozije tijela od 4 metra njegove je komadiće bilo moguće pronaći širom pustinje, a stručnjaci su skupili njih 50, u veličinama od 1 do 10 centimetara.

Kolekcija meteorita nazvana je"Almahata Sitta", što na arapskom znači „Postaja šest", a ime je dobila po željezničkoj stanici blizu pada meteora. Tijekom analize meteorita, u njima su pronađeni nanodijamanti, što je zbunilo znanstvenike.

Nanodijamanti se mogu formirati „normalnim" statičkim pritiskom unutar tijela poput Zemlje, ali postoje teorije da mogu nastati i na druge načine. Kolizija između dva planeta u svemiru također kao posljedicu može ostaviti takvu vrstu dijamanata.

No ovo istraživanje otkrilo je da su ovi dijamanti mogli nastati samo pod pritiskom većim od 20 gigapaskala, što je vrlo veliki pritisak, a ljudska vrsta može ga postići nekim eksplozivima.
„Ovakva vrsta pritiska može se objasniti jedino ako je tijelo u kojem su dijamanti nastali bio planet veličine Merkura ili Marsa, ovisno o sloju u kojem su se formirali", navode švicarski stručnjaci koji rade na studiji.

Isti taj planet nasilnim je sudarom nakon toga nestao, a sićušni dijamanti zasad su jedini pokazatelj da je ikad postojao.

Piše: Andrea Holi
10.05.2018. 18:01:00
http://metro-portal.hr/znate-li-da-je-u-suncevu-sustavu-postojao-jos-najmanje-jedan-planet/112017/