Metro-portal.hr

objavljeno 03.05.2012. 11:14:11
RAT SPOLOVA

Znanstveno dokazane razlike između muškarca i žene

Iako su fizičke razlike između muškaraca i žena očigledne, one mentalne nisu, no znanost se potrudila ustanoviti u čemu je pojedini spol bolji

Fotografija vijesti

Rat spolova, odnosno dokazivanje superiornosti muškaraca nad ženama i obrnuto, bjesni već stoljećima, a kako stvari sada stoje izgleda da to nadmetanje neće nikada završiti. No, zahvaljujući znanstvenim istraživanjima psihofizičkih razlika između spolova ti sukobi se više ne moraju voditi ispraznim argumentima temeljenim na predrasudama.

Na nedavnoj godišnjoj konferenciji britanskih psihologa prezentirana su dosadašnja saznanja o razlikama između muškaraca i žena, a važno je napomenuti da iako smo drugačiji niti jedan spol ne dominira nad drugim - muškarci i žene su intelektualno ravnopravni.

Unatoč eliminaciji inteligencije iz jednadžbe između spolova postoje suptilne razlike. Primjerice, muškarci se bolje snalaze u prostoru, a žene su bolje u verbalnom izražavanju i pamćenju predmeta, odnosno prisjećanju gdje se oni nalaze.

Pošto se ove osobine javljaju u svim kulturama i nacijama, znanstvenici smatraju da na njih ne utječe društvo već da imaju izvorište u biološkoj građi.

"Odgoj dječaka i djevojčica se razlikuje, ali utjecaj biologije nije ravan nuli", rekla je na predavanju Diane Halpern, profesorica psihologije na fakultetu Claremont McKenna.

Neke razlike uzrokovane kulturološkim pritiscima, poput tvrdnje da su muškarci bolji u matematici, a djevojke u pisanju i čitanju, nestaju u društvima u kojima su spolovi ravnopravniji. Dapače, djevojke postaju bolje u i matematici i čitanju, a momci daleko napredniji u vizualno-prostornom snalaženju.

Na konferenciji je spomenut i gorući problem neravnopravne zastupljenosti spolova na rukovodećim pozicijama, gdje je čak 90 posto muškaraca na čelu velikih svjetskih korporacija, a 90 posto žena su tajnice.

Znanstvenici smatraju da raspodjela društvene moći neće biti pravedna sve dok se u ljudskim glavama ne promijeni stav o dužnostima pojedinog spola.

"Sve dok nema ravnopravnosti u obitelji neće biti ni ravnopravnosti na radnome mjestu", kaže profesorica Halpern koja već 25 godina istražuje razlike između muškaraca i žena.    

03.05.2012. 11:14:11
http://metro-portal.hr/znanstveno-dokazane-razlike-izmedju-muskarca-i-zene/70619/