Metro-portal.hr

objavljeno 01.06.2011. 10:10:21
TAJ ČAROBNI LJUDSKI MOZAK

Komunikacija mislima postaje stvarnost

Znanstvenici su otkrili još jednu mogućnost koju nam nudi ljudski mozak - komunikacija mislima postaje stvarnost!

ljudski mozak

Znanstvenici su otkrili kako mogu promatrati stvaranje riječi u ljudskom mozgu što će jednog dana omogućiti govor i osobama koje ne mogu komunicirati zbog ozljeda ili stanja u kojem se nalaze.

Koristeći elektrode zaronili su u najdublje dijelove mozga te otkrili područje mozga na kojem se stvara 40-tak glasova iz engleskog jezika. Zatim su otkrili kako svaki od ovih glasova ima svoj signal koji bi eventualno mogao očitati računalni program te ga pretvoriti u nama razumljiv govor. Ljudi bi konačno govorili snagom svojih misli.

Istraživanje koje je objavljeno u uglednom časopisu „Journal of Neural Engineering"  proveo je tim Centra za inovacije u neuroznanosti i tehnologiji pri University of  Washington.

„Ovo pokazuje kako mozak nije crna kutija kako smo do sad pretpostavljali. Ne mogu reći da nekome mogu u potpunosti pročitati misli, to ne, ali sada imamo znanstveni dokaz da je to zbilja moguće„  Leuthardt 

Pod vodstvom ravnatelja Erica Leuthardta proučili su četvero ljudi  koji su patili od teških napada epilepsije te imali 64 elektrode ugrađene u svoj mozak. Originalno, ideja je bila pronaći uzrok tim napadima, ali su pratili i područja mozga za koja znamo da se u njima formira govor.

Ispitanike su zamolili da ponavljaju glasove: „oo", „ah", !eh" i „ee". Znanstvenici su zatim pratili Wernickovo i Brocino područje mozga koje otprije povezujemo sa stvaranjem i razumijevanjem govora. Znanstvenici su zatim snimali odgovarajuće električne signale povezane s tim glasovima. Iako samo ti glasovi nisu dovoljni kako bi se formirala rečenica, to je svakako veliki korak prema ostvarivanju toga.

Tijekom ove studije Leuthardt je shvatio da ljudski mozak odašilje signale govora čak i ako osoba samo razmišlja o glasovima, ali i da su različiti od signala za izgovorene glasove.

To dovodi do zaključka da će doktori u budućnosti moći pročitati naše privatne misli kao i ono što smo htjeli reći.

Također, ovo istraživanje daje nadu kako će jednog dana i osobe koje danas ne mogu govoriti biti u mogućnosti ostvariti komunikaciju, a otvara i vrata novim tehnologijama koje bi mogle čitati misli i bez elektroda u ugrađenih u mozak što bi u krajnosti dovelo i do prave  komunikacije mislima

01.06.2011. 10:10:21
http://metro-portal.hr/znanstvenici-zbilja-mogu-procitati-vase-misli/59556/