Metro-portal.hr

objavljeno 26.07.2011. 17:32:00
VREMENSKI STROJ

Znanstvenici zaključili kako je putovanje kroz vrijeme ipak nemoguće

Znanstvenici su otkrili kako se i fotoni pridržavaju Einsteinove posebne teorije relativnosti, što znači da događaj ne može prethoditi svom uzroku putujući brže od svjetlosti

NIšta od putovanja kroz vrijeme u doglednoj budućnosti. Ili prošlosti.
NIšta od putovanja kroz vrijeme u doglednoj budućnosti. Ili prošlosti. (saretta1/deviantart)

Iako znanstvenici ni do sada nisu davali prevelike šanse da ćemo ikada otkriti kako putovati kroz vrijeme, nedavno otkriće maksimalne brzine fotona (čestica svjetlosti) stalo je na kraj svakom nadanju da će ovako nešto biti moguće, piše BBC, a prenosi Hina.

Brzina svjetlosti u vakumu krajnja je brzina u svemiru no eksperimenti posljednjih godina naznačili da bi je foton mogao pobijediti. Kada bi to doista mogao onda teorija dopušta mogućnost putovanja kroz vrijeme.

To znači da se i fotoni pridržavaju Einsteinove posebne teorije relativnosti, što znači da događaj ne može prethoditi svom uzroku putujući brže od svjetlosti. Kršenje tog kauzaliteta bi, u načelu, dopustilo putovanja kroz vrijeme.

Dok je ograničenje brzine u vakumu fiksan broj, oko 300.000 kilometara u sekundi, brzina svjetlosti može se uvelike razlikovati u različitim materijalima.

Te razlike objašnajvaju sve, od toga zašto slamka izgleda povijeno u čaši vode do eksperimenata u hladnim plinovima atoma gdje se aktivno manipuliralo brzinom svjetlosti.

Neki od tih eksperimenata su pokazali "nadsvjetlosna" ponašanja, po kojima su fotoni u određenim medijima putovali brže od brzine svjetlosti.

No ostalo je za utvrditi mogu li fotoni pojedinačno biti brži od ograničenja u vakumu.

Poput vjetra koji ide ispred vlaka u kretanju, optički prekursori su valovi koji idu ispred fotona u materijalu. Do sada optički prekursori nisu nikada izravno uočeni kod fotona pojedinačno.

Pustivši parove fotona kroz paru atoma na najnižoj temperaturi svemira znanstvenici iz Hong Konga su dokazali da su optički prekursor i foton koji ga je izazvao doista ograničeni na brzinu svjetlosti u vakumu.

Stoga fotoni ne mogu putovati kroz vrijeme a prenošenje informacija brzinom većom od svjetlosti nije moguće.

Putovanja kroz vrijeme drugim sredstvima ipak nije u potpunosti isključeno. Einsteinova teorija opće relativnosti, u kojoj su prostor i vrijeme dva aspekta istog medija, dopušta povijanja medija koji bi se tako spojio u dva različita vremena, situacija predstavljena kao stvaranje "crvotočine".

26.07.2011. 17:32:00
http://metro-portal.hr/znanstvenici-zakljucili-kako-je-putovanje-kroz-vrijeme-ipak-nemoguce/61697/