Metro-portal.hr

objavljeno 16.08.2016. 11:23:00
SCIENCE STRIKES BACK

Znanstvenici tvrde da su Chemtrailsi izmišljotina internetskog doba

U znanstvenom časopisu IOP Science tvrde da je strah od chemtrailsa potpuno neosnovan

Chemtrailsa kao u priči ...
Chemtrailsa kao u priči ... (Arhiva)

Znanstvenici su objavili prvi ozbiljniji rad o chemtrailsima i smatraju da tragovi iza aviona nisu ništa drugo nego nakupine kemikalija kao što su barij ili aluminij koji se koriste u svrhu utjecaja na atmosferske prilike ili na samo ljudsko ponašanje.

Upišete li u tražilicu pojam "chemtrails" ispred vas će se pojaviti veliki broj fotografija koje prikazuju plavo nebo išarano linijama ispušnih plinova aviona i koje navode na pomisao da se "nešto čudno zbiva na nebu", piše Forbes.

Zato je jedan znanstveni tim odlučio testirati nesvakidašnje navode teoretičara zavjere chemtrailsa. Oni su istražili sastojke ispušnih plinova aviona zaključivši da nastaju na isti način kao prije više desetljeća kada su prvi avioni počeli letjeti visinama od 10 kilometara nadmorske visine. Naime, toplina mlaznih motora izaziva kondenzaciju plinova od kojih nastaje poznati bijeli trag poznat kao "contrail".

Istraživači sa Sveučilišta u Californiji u mjestu Irvine, stručnjaci sa znanstvenog Instituta Carnegie i eksperti iz organizacije Near Zero zajedno sa 77 kemičara i geohemičara razmjenili su informacije o tome jesu li tijekom svojih karijera naišli na dokaze programa "zaprašivanja" atmosfere ili građana. Odgovor 76 od 77 kemičara bio je kategorički niječan.

Zanima nas što je otkrio onaj jedan (možda jedini nekorumpirani među znanstvenicima) čiji odgovor nije bio niječan.

"Teorija zavjere o chemtrailsima pojavila se u isto vrijeme kada i internet na kojem možete naći more stranica koje promoviraju ovu vrstu pseudoznanosti", izjavio je koautor studije Steven Davis.

Kako je broj aviona sve veći, letjelice moraju koristiti prostor na sve većim nadmorskim visinama, što ima za posljedicu dugotrajno zadržavanje contrailsa u atmosferi, tvrde eksperti. Također, količina avionskih tragova nije dokaz ničega drugog do povećanja broja letova.

Što se tiče navodno pronađenih sastojaka u zemlji, za koje teoretičari zavjere tvrde da postoje i u ispušnim plinovima aviona, znanstvenici su složni da se oni ne mogu uzeti bez velike doze sumnje. Naime, uzorci navodno zagađene zemlje već su kontaminirani jer su teoretičari zavjere koristili posude s metalnim poklopcima, što unaprijed kompromitira rezultate analize tla.

Istraživači naglašavaju da rušenje teorije o chemtrailsima ne znači da emisija iz mlaznih motora aviona nije bezopasna. Poznato je da ispušni plinova iz aviona imaju štetan utjecaj na zdravlje ljudi, a igraju i važnu ulogu u pogoršanju efekta staklenika jednako kao ispušni plinovi motora automobila.

16.08.2016. 11:23:00
http://metro-portal.hr/znanstvenici-tvrde-da-su-chemtrailsi-izmisljotina-internetskog-doba/99631/