Metro-portal.hr

objavljeno 09.07.2012. 09:46:00
KAO U SF-U

Znanstvenici s Harvarda stvorili čestice koje uništavaju krvne ugruške

Medicina napreduje brzim koracima, a ovo će otkriće pomoći smanjiti smrtnost od začepljenja vena i arterija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Znanstvenici s Harvarda dizajnirali su sitne čestice koje se kreću krvotokom, traže krvne ugruške i uništavaju ih. Već je dokazano da ovakav pristup funkcionira na miševima, a u budućnosti bi se moglo prijeći i na testiranje na ljudima. 

Krvnu ugrušci su jako štetni za mozak, srce i druge organe. Ove nakupine krvnih stanica mogu narasti dovoljno velike da začepe vene i arterije te tako zaustave dotok kisika u organe. Jedna od glavnih prepreka za rješavanje ovog problema jest pronalaženje ugruška. Čak i kada liječnici lociraju ugrušak, teško ga je odstraniti.

Biomedicinski inžinjer Donald Ingber i njegovi kolege sa Sveučilišta Harvard u SAD-u,okrenuli su se prema nanočesticama. Modelirane kao trombociti, ove nanočestice su manje od 100 nanometara i napravljene su od sintetičkih polimera. Baš kao i trombociti, one se slobodno kreću u krvi.

Čestice su dizajnirane tako da se kreću prema začepljenim venama i arterijama, jer mogu osjetiti promjenu protoka krvi. Kad pronađu ugrušak, čestice se lijepe za njega i ispuštaju lijek nazvan aktivator plazminogena (tPA), koji ga uništava. Čestice su biorazgradljive i nakon uništavnja ugruška nestaju.

Testiranje je napravljeno na miševima i pokazalo se vrlo učinkovito te će uskoro početi testiranje na ljudima. 

09.07.2012. 09:46:00
http://metro-portal.hr/znanstvenici-s-harvarda-stvorili-cestice-koje-unistavaju-krvne-ugruske/72486/