Metro-portal.hr

objavljeno 30.08.2011. 16:39:00
ISUSOVA SMRT

Znanstvenici otkrili važan trag u dešifriranju Isusova raspeća

Istraživači su pronašli kameni lijes koji bi mogao biti dio slagalice i pomoći u otkrivanju misterije suđenja, raspeća i pokopa Isusa Krista

Fotografija vijesti

Lijes star 2000 godina, kojega je izraelska vlada prije tri godine zaplijenila od ilegalnih trgovaca antikvitetima, mogao bi držati odgovore na brojna pitanja o misteriju raspeća i smrti Isusa Krista, tvrde znanstvenici.

Istraživači vjeruju kako kameni lijes, napravljen od vapnenca, u sebi sadrži lokaciju na kojoj je pokopana obitelj Kajfe, svećenika koji je predsjedavao Isusovim suđenjem.

Ukoliko se ovo pokaže točnim, na ovaj bi način znanstvenici saznali gdje je obitelj slavnog svećenika živjela prije nego što su protjerani u Galileju.

Kajfa je bio jedan od najvažnijih svećenika u to doba, a Biblija ga spominje dok govori o suđenju Isusu, koji se brani šutnjom, unatoč naredbama da potvrdi da je upravo on Krist.

Ovaj su lijes izraelske vlasti zaplijenile prije tri godine i predali ga stručnjacima sa Sveučilišta u Tel Avivu, čiji su arheolozi radili na potvrđivanju njegove autentičnosti. Danas su potpuno sigurni da se doista radi o predmetu starom dva tisućljeća koji bi mogao otkriti djelić slagalice misterije koja obavija Isusa Krista već 2000 godina.

„Zapisi na ovom lijesu su izvanredno važni", rekao je Yuval Goren, jedan od najcjenjenijih stručnjaka u Izraelu za predmete iz ovog doba. „Uklesane riječi ne objašnjavaju samo detalje o pokojniku, već spominju imena čak tri generacije ove obitelji te mjesto gdje su živjeli", tvrdi profesor Goren.

Zapis među ostalim sadrži tekst: „Miriam, kćer Yeshue, sina Kajfe, svećenika Maaziaha iz Beth Imrija".

Beit Imri bi mogla biti referenca na jedan drugi svećenički red, kažu znanstvenici, ili na geografsku lokaciju, vjerojatno onu Kajfine obitelji.

Istraživači smatraju kako lijes potiče s grobnog mjesta u dolini Elah, jugozapadno od Jeruzalema, lokaciji legendarne bitke između Davida i Golijata, a Beit Imri se vrlo vjerojatno nalazi na obroncima planine Hebron.

30.08.2011. 16:39:00
http://metro-portal.hr/znanstvenici-otkrili-vazan-trag-u-desifriranju-isusova-raspeca/62721/