Metro-portal.hr

objavljeno 20.06.2014. 14:40:00
MUZIKOTERAPIJA

Znanstvenici otkrili savršenu melodiju za opuštanje

Britanska glazbena grupa i tim znanstvenika zajedničkim snagama su komponirali savršenu melodiju za opuštanje, koja je učinkovitija od masaže

Kako se opustiti
Kako se opustiti (Arhiva)

Tim znanstvenika i glazbenici iz Manchestera napravili su melodiju koja zbog svojih specifičnih tonova,  ritmova, frekvencija i intervala dovodi do sinkronizacije moždanih valova i otkucaja srca, a time do stanja opuštenosti.

Melodiju su prigodno nazvali "Weightless" - "bestežinski", a preporučeno je da se ne sluša za vrijeme vožnje, piše shortlist.

"Weightless je za sada najbolja od svih testiranih melodija  za opuštanje. Snimke moždanih aktivnosti pokazuju da ona vrlo snažno djeluje na mozak, ne samo na centre za sluh već i na centre zadužene za naše emocije", rekao je dr. David Lewis, jedan od vodećih britanskih autoriteta na području stresa.

Istraživanje je provedeno na 40 žena koje su redom potvrdile da ih "Weightless" opušta više od šetnje prirodom, masaže ili šalice čaja, te od dosadašnje glazbe koja je služila za opuštanje.

Među glazbom koja ima blagotvorno djelovanje na naše osjećaje su glazbenici poput Mozarta, Coldplaya i grupe Cafe Del Mar.

Melodiju možete čuti ovdje.

20.06.2014. 14:40:00
http://metro-portal.hr/znanstvenici-otkrili-savrsenu-melodiju-za-opustanje/64454/