Metro-portal.hr

objavljeno 11.06.2012. 13:23:06
SVJESNA ŽIVA BIĆA?

Znanstvenici otkrili da biljke međusobno komuniciraju

Tim znanstvenika ne samo da je otkrio kako biljke reagiraju na zvuk, već da i međusobno komuniciraju

Fotografija vijesti

Novo istraživanje britanskih znanstvenika možda je potvrdilo hipotezu da su biljke ustvari svjesna bića koja međusobno komuniciraju proizvodeći ljudskom uhu nečujne kliktajuće zvukove.

Naime, tim stručnjaka sa sveučilišta Bristol je pomoću snažnih zvučnika osluškivao stabljike kukuruza, a ono što su otkrili stvarno ih je šokiralo - korijenje je proizvodilo konstantne zvukove.

"Ti vrlo glasni kliktajući zvukovi imaju potencijala da služe za komunikaciju između korijenja", rekao je profesor Daniel Robert, biolog i jedan od sudionika istraživanja.

Kada su znanstvenici stavili stabljiku kukuruza u posudu s vodom te potom reproducirali zvuk, uočili su da biljka raste prema izvoru kliktanja.

Dr. Monica Gagliano, voditeljica studije sa sveučilišta Western Australia, smatra da biljke reagiraju na zvučne vibracije jer im one daju informacije o okolišu i potencijalnim prijetnjama.

"Svi znaju da biljke reagiraju na svijetlost, a znanstvenicima je također poznato da se biljke služe snažnim kemikalijama za međusobnu komunikaciju, primjerice u slučaju opasnosti kada je u blizini neki biljojed", objašnjava dr. Gagliano.

Znanstvenici kažu kako njihovo otkriće otvara novu debatu o ljudskoj percepciji biljaka koje se više ne bi trebalo doživljavati kao objekte, već kao živa bića.

Studija je objavljena u stručnom glasilu Trends in Plant Science.     

11.06.2012. 13:23:06
http://metro-portal.hr/znanstvenici-otkrili-da-biljke-medjusobno-komuniciraju/71836/