Metro-portal.hr

objavljeno 20.11.2009. 15:53:23
phaser

Znanstvenici napravili "omamljivač" iz Star Treka

Namjera otkrića je da se koristi u medicinske svrhe, no, nanjuši li vojska potencijal za novo oružje, eto ti vraga

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Screenshot)

Budućnost je tu! Ali zamalo. Naime, znanstvenici su uspjeli stvoriti phaser u stilu serijala Star Trek koji može omamiti i oživjeti stvorenja. Kažemo stvorenja jer je isproban samo na sićušnim crvima, a ne ljudima ili opakim Klingoncima. Kanadski su znanstvenici „nahranili" crve veličine vrha igle otopinom koja sadrži molekule tzv. dithienylethena.

Time se promijenila molekularna struktura i boja crva kad bi bili izloženi različitim svjetlosnim valnim duljinama. Kad su ih znanstvenici osvijetlili ultra-ljubičastim svjetlom, crvi su postali plavi i nisu se mogli micati. Zraka normalne svjetlosti oživjela je većinu crva iako neki nisu preživjeli proces. Čitav eksperiment podsjeća na djelovanje svjetlosne zrake izmišljenog phasera korištenog u popularnoj seriji Star Trek kojim se moglo omamiti ili pak ubiti protivnika.

Postavlja se pitanje koja je svrha ovog otkrića. Pronađe li vojska nešto interesantno u ovom "phaseru" način ratovanja u budućnosti izgledat će kao u SF serijama na TV-u. Ipak, kanadski znanstvenici nemaju takav plan. Sve se radi u korist medicine.

Neil Branda sa Sveučilišta Simon Fraser iz Kanade kaže se radi o tehnologiji sličnoj onoj koja se koristi u staklu koje na sunčevoj svjetlosti potamni, a u hladu opet postane providno.Trenutno se razni foto-osjetljivi materijali koriste u medicini u liječenju određenih oblika raka, a autori studije se nadaju da će njihovo otkriće pomoći u pronalaženju novih zdravstvenih metoda.

„Mi se ne pokušavamo pretvarati da je važno to što možemo paralizirati i oživjeti crve. No, to svakako otvara nove mogućnosti za korištenje svjetlosti u medicini", kaže Branda. Studija je objavljena u posljednjem izdanju časopisa Journal of the American Chemical Society.

20.11.2009. 15:53:23
http://metro-portal.hr/znanstvenici-napravili-omamljivac-iz-star-treka/26911/