Metro-portal.hr

objavljeno 14.05.2010. 12:54:00
DLAČICE

Znanstvenici na korak od rješavanja problema gluhoće?

Stručnjaci sa Stanforda uspjeli su uz pomoć matičnih stanica miševa stvoriti dlačice iz unutarnjeg uha koje pretvaraju zvučne vibracije u živčane impulse i time omogućavaju sluh

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Nakon što su u laboratorijskim uvjetima stvorili specijalnu vrstu stanica iz uha, znanstvenici su objavili da bi na pomolu moglo biti otkriće koje će milijunima ljudi diljem svijeta vratiti sluh. Nakon deset godina mukotrpnih istraživanja, stručnjaci sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji stvorili su na tisuće delikatnih dlačica koje bi se jednog dana mogle transplantirati u unutarnje uho i riješiti problem gluhoće. Osim toga, lako je moguće da bi se time mogli popraviti i određeni problemi vezani za poremećaje u održavanju ravnoteže kao i spriječiti gubitak sluha.

Trenutno je nemoguće zaustaviti gubitak sluha; postojeći aparati i tehnologija pojačavaju zvučne signale, ali nikada ne mogu vratiti sluh u prijašnji oblik. Znanstvenici su, dakle, uspjeli stvoriti te specijalne dlačice iz unutarnjeg uha uz pomoć matičnih stanica. Te dlačice u uhu pretvaraju zvučne vibracije u živčane impulse koje mozak zatim analizira i dekodira. Starenje i izlaganje buci troše ih nezaustavljivo - do sada uopće nije postojao način da ih se zamijeni. Dlačice su u laboratoriju napravljene od uzoraka miševa, ali izgledale su i 'ponašale' se kao da su prave pravcate, navodi znanstveni časopis Cell.

„Znali smo da sve funkcionira sasvim normalno nakon što smo ih pogledali pod elektronskim mikroskopom", rekao je Stefan Heller, jedan od istraživača. „Manje-više izgledale su kao da su izvađene iz uha."

Ako se pronađe metoda koja bi omogućila primjenu ove tehnike i na ljudske stanice, unutar narednih desetak godina problem gluhoće možda više neće postojati. Osim toga, sad se otvorila i nova mogućnost pronalaska lijeka koji bi poticao rast dlačica u uhu i time spriječio gubitak sluha. Voditelj istraživanja, dr. Kazuo Oshima, objasnio je da su dlačice napravili u Petrijevoj zdjelici i da njihov uspjeh predstavlja važan korak u razvoju budućih terapija.

14.05.2010. 12:54:00
http://metro-portal.hr/znanstvenici-na-korak-od-rjesavanja-problema-gluhoce/39985/