Metro-portal.hr

objavljeno 07.05.2009. 15:42:00
novi dr. morreau?

Znanstvenici kreirali majmun-ovcu

Ovca s mozgom majmuna mirno pase u sveučilišnom istraživačkom centru

(Ilustracija: Zrinx)

Dok jedu travicu i trčkaraju uokolo u svom bijelom runu, sve su ovce iste (osim, naravno crnih ovaca). Ova pak ovca je različita: nju su stvorili znanstvenici i ona ima majmunski mozak, jetru i mišićne stanice. Takva je ovca rezultat rada japanskih znanstvenika koji istražuju granice mogućnosti uzgoja majmunskih stanica u tijelu ovce. Spajanje ovce i majmuna je, vjeruje se, prvi spoj dvije životinjske vrste i utire put uzgoju ljudskih stanica u životinjama.

Sve bi to trebalo pomoći ljudima da iskoriste mnoge prednosti uzgoja stanica, od korištenja samih stanica za presađivanje kože do transfuzija krvi i na kraju, omogućila nepresušan izvor organa za transplataciju.

Profesor Yutaka Hanazono iz Centra za molekularnu medicinu pri Jichi Medical School na sveučilištu Tochigi, znanstvenik koji je izmislio ovu ovcu rekao je za Metro:

"Stvorili smo stanice mozga, jetre i mišića majmuna u ovoj ovci. To je prvi puta da je nešto tako napravljeno, a naši nalazi otvaraju put mogućnosti stvaranja ovaca s ljudskim organima, nakon presađivanja ljudskih stanica. Stvaranje ljudskih stanica u ovci može se koristiti pri presađivanju kože, krv se može koristiti za transfuzije, a stanice žuči mogu liječiti dijabetes. Još je rano, no ova je ovca vrlo važan korak prema tome."

Naravno, krajnji cilj istraživanja je puno ambiciozniji: stvaranje cijelih ljudskih organa u živim životinjama koji se mogu koristiti za transplantaciju. Takvo bi dostignuće imalo snažan učinak na svijet medicine, jer trenutna nestašica donatorskih organa rezultira smrću tisuća pacijenata svake godine.

Nadovezujući se na tu temu, profesor Hanazono tvrdi. "Životinjske tvornice koje proizvode ljudske stanice i tkivo mogu riješiti problem transplantacija u budućnosti. Što se tiče kliničke primjene, postoji zabrinutost zbog potencijalnog rizika od horizontalnih infekcija među vrstama. Rizik od nepoznatih patogtena jednostavno se ne može eliminirati, pa je stoga potrebno još puno istraživanja i stalan nadzor."

U svakoj je zemlji najveća prepreka u transplantacijskom liječenju nedostatak donatora. Mnogo bolesnika koji čekaju transplataciju umre prije nego što se nađe odgovarajući donator.
profesor Hanazono

Problem donacije organa bio je na dnevnom redu japanskog parlamenta jer je u Japanu broj donatora znatno manji negu u drugim razvijenim zemljama što rezultira velikom nestašicom organa za presađivanje. Problem je već postao toliko ozbiljan da je japanski parlament odlučio na dnevni red staviti debatu o izmjenama zakonskih ograničenja koja su trenutno na stazi kako bi  barem ublažio nestašicu.

“U svakoj je zemlji najveća prepreka u transplantacijskom liječenju nedostatak donatora" kaže Hanazono. "Mnogo bolesnika koji čekaju transplataciju umre prije nego što se nađe odgovarajući donator."

Korištenje znanstveno stvorenih životinja kako bi se unaprijedila istraživanja ljudske medicine postalo je uobičajen trend - pred tjedan dana južnokorejski su znanstvenici otkrili četiri psa koji svijetle crveno, stvorena tehnikama kloniranja u svrhe istraživanja ljudskih bolesti.

Znanstvenici tvrde da kloniranje četiri bigla koji svijetle crveno pod ultraljubičastim svjetlom omogućava pokušaj implantiranja gena povezanih s ljudskim bolestima u istraživačke svrhe.

Piše: Danielle Demetriou/Metro World News Tokio
07.05.2009. 15:42:00
http://metro-portal.hr/znanstvenici-kreirali-majmun-ovcu/17454/