Metro-portal.hr

objavljeno 27.06.2011. 12:40:38
37 STUPNJEVA

Znanstvenici izmjerili temperaturu dinosaurisima

Istraživanje objavljeno u časopisu Science otkriva da su ova stvorenja bila toplokrvna bića - s temperaturom gotovo identičnom ljudskoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Zanimljivom si načinom znanstvenici izmjerili temperaturu dinosaura s obzirom na to da ovim izumrlim bićima svakako nisu mogli gurnuti toplomjer pod jezik. Analizirali su tako zubnu caklinu ostataka dinosaura i otkrili da se  njihova temperatura gotovo ne razlikuje od ljudske, koja u prosjeku iznosi 37 stupnjeva Celzijusa.

Istraživanje objavljeno u online izdanju časopica Science tako otkriva da ova ogromna stvorenja, koja su harala svijetom prije pojave ljudi, nisu bila hladnokrvna, već toplokrvna bića.

Znanstvenici su do tog zaključka došli analizom razine ugljika i izotopa kisika u caklini 11 zuba Brahiosaura i Kamarasaurusa, dvije divovske vrste dinosaurusa koje su živjele prije više od 150 milijuna godina. Otkrili su da je Brachiosaurus imao temperaturu od oko 38.2, a Camarasaurus (manji, ali izgledom vrlo sličan brahiosauru) od oko 36.8 stupnjeva Celzijusa.

"Naša analiza nam dopušta da odbacimo teoriju po kojoj su dinosauri bili hladnokrvne životinje, poput krokodila, na primjer", kazao je za Reuters vođa istraživanja Robert A. Eagle s Kalifornijskog Instituta za tehnologiju.  

"To, međutim, ne znači da su ovi veliki dinosaurusi imali ubrzani metabolizam kao sisvci i ptice. Moguće je da su bili 'gigantotermi' (kod kojih je tjelesna temperature konstantna u odnosu na kolebanja u vanjskom okruženju) i da su zadržavali toplinu  zahvaljujući tome što su bili veliki", nastavio je.

Naime, velika tjelesna masa lakše održava konstantnu temperaturu, objasnio je koautor studije Thomas Tütken sa Sveučilišta u Bonu. Brachiosaurus je naime težio oko 40, a Camarasaurus oko 15 tona.

Znanstvenicu su svoje istraživanje proveli nad sauropodima, najvećim dinosaurima, a tako velike životinje mogu zadržati tjelesnu toplinu usprkos relativno sporom metabolizmu.

Sljedeća zadaća znanstvenika bit će analiza manjih dinosaura, koja bi mogla dokazati da su svi primjerci dinosaura bili toplokrvni.

27.06.2011. 12:40:38
http://metro-portal.hr/znanstvenici-izmjerili-temperaturu-dinosaurisima/60625/